Talarn considera clau implementar l’Agenda 2030 per assolir un desenvolupament sostenible

Text: Redacció / Foto: Diputació de Lleida

El president de la Diputació de Lleida, Joan Talarn, ha dut a terme aquest dijous la cloenda de la sessió territorial de Lleida de la Comissió de Responsabilitat Social del Consell de Relacions Laborals ‘L’Agenda 2030 en l’àmbit social. Eines i aliances’, que ha tingut lloc a la Sala d’Actes de la Diputació.

Talarn ha estat acompanyat del director dels Serveis Territorials del Departament de Treball, Afers Socials i Famílies a Lleida, Vidal Vidal, i també hi han assistit el director general de Relacions Laborals, Treball Autònom, Seguretat i Salut Laboral i president de Responsabilitat Social del Consell de Relacions Laborals, Enric Vinaixa, i la secretària general del Consell de Relacions Laborals, M. Àngels Pujol.

En la seva intervenció, Talarn s’ha referit a l’Agenda 2030 com el “full de ruta per a la humanitat” i ha destacat el paper del món local com a “actor determinant” dins l’estratègia d’implementació d’aquesta agenda encaminada a “aconseguir un món més inclusiu i sostenible”, una paradoxa tenint en compte que ens movem en un planeta cada cop més globalitzat.

El president de la Diputació ho ha raonat en el fet que l’espai local “s’està convertint, cada cop més, en un receptor de problemes concebuts i gestats en l'àmbit global”, motiu pel qual està “extraordinàriament sobrecarregada”, molt pel damunt de la seva “capacitat prestacional”.

És en aquest sentit que, atès que les entitats municipals “són les primeres a donar la cara davant els ciutadans i s’espavilen a marxes forçades per adaptar contínuament les seves polítiques ciutadanes” davant els problemes globals, aquestes administracions “locals i regionals han de reclamar la seva participació als fòrums internacionals”, més encara quan moltes d’aquestes cimeres han acabat sense acords.

Per tot plegat, Joan Talarn ha remarcat que “la implementació de l’Agenda 2030, a la Diputació de Lleida, és un fet”, i s’està materialitzant en projectes com Forest4Local, que articula un sistema de gestió forestal dels boscos; Ponent Actiu, que aposta per la consolidació d’un model de turisme sostenible; el d’economia baixa en carboni, d’informació energètica municipal; les plataformes experimentals per a l’eficiència en l’ús de l’aigua i la despesa energètica en agricultura; o el Pla de dinamització Local, totes elles accions que “prenen com a model referencial els objectius de l’Agenda 2030”.

El compromís, però, vol anar “més lluny” i és per això que la Diputació vol contribuir, des de “la responsabilitat institucional i la cooperació interterritorial”, a la implementació de l’Agenda “als municipis i les comarques perquè els governs locals puguin desenvolupar les seves pròpies estratègies de localització dels Objectius de Desenvolupament Sostenible”, tot plegat com “una oportunitat per contribuir al desenvolupament sostenible mundial, des d’un nou model de gestió local participatiu, transparent i inclusiu”.

Aquestes jornades tenen el seu origen en fenòmens globals com ara el canvi climàtic, la digitalització i l’evolució demogràfica, que estan produint una transformació profunda del nostre model econòmic i social. Aquests esdeveniments reforcen la necessitat de treballar plegats des de totes les instàncies possibles i posen l’accent en les problemàtiques que ja apuntava l’Agenda 2030 i els 17 Objectius de Desenvolupament Sostenible (ODS) que va elaborar l’Organització de les Nacions Unides (ONU) l’any 2015.

És en aquest context que, l’any 2019, la Comissió de Responsabilitat Social del Consell de Relacions Laborals de Catalunya va decidir iniciar un cicle de sessions territorials per promoure el diàleg i la sensibilització de l’Agenda 2030 i dels ODS en l’àmbit local. Barcelona i Girona van ser els primers territoris on es van impulsar aliances sòlides entre les administracions, els agents socials i les entitats assistents que hi van participar.

La tercera jornada territorial és la que ha tingut lloc aquest dijous a la Diputació de Lleida, articulada en tres taules de debat: Com fer Agenda global al territori, Eines per ser sostenibles i Donem la paraula empreses del territori.