Salut celebra el Dia Mundial de la Higiene de Mans impulsant aquesta pràctica sanitària com a decisiva per prevenir les infeccions

Text: Redacció / Foto: Salut

Amb l’eslògan 'Professionals de la Infermeria i la llevadoria, l'atenció neta està a les vostres mans!', aquest 5 de maig de 2020 –enmig de la pandèmia del coronavirus SARS-CoV-2– el Departament de Salut se suma a l‘OMS i celebra el Dia Mundial de la Higiene de Mans, amb el reconeixement de la tasca fonamental que desenvolupen tots els professionals sanitaris i no sanitaris en l'atenció als malalts de la Covid-19. I enguany, més que mai, per destacar i reforçar aquesta pràctica sanitària com a factor clau en la prevenció de la transmissió d’infeccions –i, per tant, d’aquest coronavirus–, i la funció cabdal que tenen els professionals de la infermeria i la llevadoria per aconseguir-ho.

En aquest sentit, el Programa d'higiene de mans del Servei de Promoció de la Qualitat i la Bioètica del Departament de Salut vol que aquesta diada 2020 serveixi per consolidar la pràctica professional de la higiene de mans com a decisiva per a la salut, perquè es mantingui en el temps i sigui prioritària en tots els centres assistencials, sanitaris i socials. Tot plegat, amb l’objectiu de garantir una atenció sanitària neta i segura per a tothom.

Una higiene de mans adequada i d’entre 20 i 60 segons

En l’assistència sanitària que presten els professionals de la salut és imprescindible executar la higiene de mans en el moment adequat, i mitjançant la tècnica i la durada correctes: durant 20-30 segons si es fa amb preparat de base alcohòlica i d’entre 40-60 segons en el cas de fer-la amb aigua i sabó.

L'OMS atorga un grau d'evidència màxim, i de seguretat, a la fricció de les mans amb un preparat de base alcohòlica abans i després del contacte directe amb els pacients. Tot i això, la higiene de mans amb aigua i sabó és igualment eficaç per inactivar els virus de la COVID-19, atès que el sabó dissol la membrana superficial oliosa que té, i acaba per matar el virus. A més, mitjançant l’acció mecànica de rentar-se les mans s’eliminen els gèrmens.

Rentat de mans, la pràctica no professional per evitar transmetre la Covid-19

La ciutadania també té un paper fonamental en la lluita contra la transmissió de les infeccions –i ara mateix en especial contra la COVID-19–, mitjançant la pràctica denominada com a rentat de mans, integrant-la com a part dels seus hàbits freqüents i quotidians.

Recordem que el coronavirus SARS-CoV-2, causant de la malaltia Covid-19, es propaga principalment per contacte directe amb les secrecions respiratòries que es generen al parlar, amb la tos o l’esternut d’una persona malalta. Es pot contraure la malaltia inhalant aquestes gotetes per proximitat amb la persona infectada i/o tocant els objectes o les superfícies on han caigut aquestes gotetes i tocant després els ulls, el nas o la boca sense haver-se rentat les mans. Per això, és tan important tapar-se la boca amb mocadors d’un sol ús o amb el colze en tossir i esternudar, rentar-se les mans molt sovint, mantenir una distància de seguretat amb la resta de persones (mínim 1,5 a 2 metres) i l’ús adequat de les mascaretes.

Dia Mundial de la Higiene de Mans 2020 a les xarxes socials

Per contribuir a la bona pràctica de la higiene de mans entre els professionals per a una  assistència sanitària segura, el Departament de Salut  proposa que es mostri el suport a la diada d’aquest any a les xarxes socials amb les etiquetes  #handhygiene, #InfectionPrevention i #SupportNursesandMidwives i que s’esmentin els perfils @WHO i @salutcat.