Ramentol: "Els indicadors sobre la situació epidemiològica a Catalunya no són bons"

Text: Redacció / Foto:  Govern

El secretari general de Salut, el doctor Marc Ramentol, ha afirmat avui que els indicadors sobre la situació epidemiològica a Catalunya no són bons i ha fet una crida a la població a tancar files amb el sistema de salut i els seus professionals. “Hem de seguir d’una manera que el sistema sanitari no pateixi i pugui compaginar les necessitats assistencials COVID i les no COVID. Ara és l’hora de tornar a tancar files amb el sistema públic de salut i amb els seus professionals”.

Durant la seva intervenció a la roda de premsa que s’ha pogut seguir per via  telemàtica, Ramentol ha assenyalat que “el sistema sanitari està preparat per augmentar la capacitat assistencial, diagnòstica i de rastreig” però ha advertit que “tot això pot no ser suficient per contenir la segona onada epidèmica si no tenim de nou l’esforç i el compromís dels ciutadans de Catalunya”. 

Durant la seva intervenció, el secretari general de Salut també ha posa l’accent a  la situació a les residències de gent gran de Catalunya. Ha explicat que "a diferència de la primera onada, aquests centres s’havien mantingut força al marge de l’alt nivell d’incidència de casos, però ara es comença a notar l'impacte de la segona onada” i ha recordat que el passat divendres el PROCICAT va aprovar un pla d’intensificació dels protocols d’aquests centres.

Ramentol també ha concretat que a data de 18 d’octubre hi ha 363 persones de residències de gent gran amb una PCR confirmada de Covid-19, cosa que representa menys de l'1% de la població resident a Catalunya. També ha detallat que hi ha 84 residències amb algun cas confirmat que significa al voltant d’un 6% de les residències de gent gran. I ha indicat també que entre el 9 i el 15 d'octubre es van fer un total de 4.126 proves PCR en l’àmbit residencial, el 6,7% de les quals van donar positiu.

Per la seva part, el coordinador de la unitat de seguiment de la COVID-19 a Catalunya, el doctor Jacobo Mendioroz, s’ha expressat en la mateixa línia i ha subratllat que “la situació epidemiològica a Catalunya és complicada” i que “encara és aviat per poder veure l’impacte de les mesures que s’han pres per ajudar-nos a contenir el brot”.

Ara mateix, la taxa de positius confirmats per PCR és de 211,83 per cada 100.000 habitants; el risc de rebrot és de 466,49 i la Rt d’1,28. A més. entre el 10 i el 16 d’octubre s’han fet 154.584 PCR, però malgrat això, la positivitat d’aquestes proves segueix augmentant i ara se situa a l’11,03% del total.

Pel que fa a la valoració de l'àmbit assistencial, la sots directora del Servei Català de la Salut, la Dra. Marta Chandre,  ha explicat que els ingressos als hospitals estan creixent d’una manera accelerada: ”veiem des de fa dies que l'activitat Covid impacta a tots els nivells assistencials. El tant per cent de consultes a urgències de primària ha passat d'un 18 a un 25% i el mateix ha passat als hospitals”. Chandre també s’ha referit a l’increment d’ingressos a les UCI “les nostres UCI estan gairebé al 80% d’ocupació, el 62% són malalts no COVID  i un  38% pacients amb COVID i pel que fa als llits convencionals. Veníem d’unes setmanes que els ingressos de la malaltia representaven un 7% i a dia d’avui  s’han incrementat al 14%”. Però, més enllà de les xifres, la sots directora ha destacat que li preocupa la tendència: “Ens cal sobreguardar l’activitat de tothom, en aquest moment  epidemiològic i aquesta tendència no pot acabar afectant l’atenció a les persones tinguin COVID o no en tinguin”. La sots directora ha remarcat que no pot quedar compromesa l’atenció a les persones.