Primers trans inscrits al Registre Civil amb sexe masculí en una presó de dones

Text: Redacció / Foto: Justícia

El Centre Penitenciari de Dones de Barcelona acull les primeres persones trans inscrites al Registre Civil amb sexe masculí que estan internes en una presó de dones.

Es tracta de tres dones trans: van néixer homes i tenen un document d’identitat de sexe masculí, però en canvi se senten dones. Totes elles estan en presó preventiva, a l’espera del judici. Dues d’elles estaven al Centre Penitenciari de Joves i l’altra a Brians 1.

Les tres van demanar el trasllat a una presó de dones acollint-se a la nova Instrucció per garantir els drets de les persones trans als centres penitenciaris de Catalunya, que ha entrat oficialment en vigor aquest divendres amb la signatura del secretari de Mesures Penals, Reinserció i Atenció a la Víctima, Amand Calderó.

El nou text preveu que les persones trans que no han canviat de sexe al Registre Civil puguin sol·licitar l’ingrés o el trasllat a unitats o centres del gènere amb el qual s’identifiquen. Fins ara, la classificació es feia únicament a partir del sexe que indicava el document d’identitat.

El canvi oficial de sexe no comporta una operació quirúrgica

La mesura, per tant, dona resposta a les persones trans que no poden o no volen fer el canvi oficial. El canvi de sexe només està permès a persones de nacionalitat espanyola que presentin informes psicològics i documents que acreditin un procés d’hormonació d’almenys dos anys. No cal haver passat per una operació de canvi de sexe. El canvi s’ha de fer al Registre Civil perquè després quedi reflectit al document d’identitat.

El Departament de Justícia té l’última paraula

La decisió definitiva de l’ingrés o el trasllat a un altre centre dependrà dels informes del centre penitenciari i de la valoració del Servei de Classificació del Departament de Justícia. Es tindrà en compte el delicte, l’historial penitenciari, la motivació i els riscos o els avantatges que suposaria el trasllat per a la seguretat del mateix sol·licitant.

Canvis respecte de l’anterior instrucció

L’anterior instrucció per a interns trans, de 2009, també permetia el trasllat, però la sol·licitud no preveia la ubicació en un centre amb interns d’un sexe diferent. Les persones sol·licitants eren normalment traslladades a la presó de Brians 2, a Sant Esteve Sesrovires (Baix Llobregat), que és el centre penitenciari de referència pel que fa a l’acompanyament i el treball amb el col·lectiu trans.

Els trans a les presons catalanes

Als centres penitenciaris de Catalunya hi ha actualment 14 persones trans. Totes són dones trans, és a dir, van néixer homes però se senten dones. A banda de les tres dones trans del Centre Penitenciari de Dones, n’hi ha unes altres dues que ja tenen el sexe canviat al Registre Civil i que. per tant. ja compleixen la pena en un centre de dones. En aquest cas estan a la Unitat de Dones de Brians 1.

Més facilitats per canviar-se el nom

La nova instrucció també simplifica el procediment perquè les persones trans sense el sexe canviat al Registre Civil puguin decidir el nom amb què volen ser tractades al centre penitenciari. La sol·licitud no requerirà d’informes mèdics o psicològics. El director del centre només ha de garantir que aquesta voluntat es compleix.

La instrucció de 2009, en canvi, requeria informes sobre la fisiologia, la morfologia o la trajectòria social de l’intern. La decisió definitiva era de l’Àrea de Rehabilitació i Sanitat del Departament de Justícia.

 Adaptar-se a la llei catalana del 2014

El Departament de Justícia i el Departament d’Afers Socials i Família han elaborat la nova Instrucció per adaptar-se al contingut de la Llei 11/2014 per a garantir els drets LGBTI i per a erradicar l’homofòbia, la bifòbia i la transfòbia, que garanteix  que “les persones transgènere internes als centres penitenciaris siguin tractades de forma adequada al gènere amb el qual s’identifiquen”. L’objectiu és que el sistema penitenciari català tingui la màxima sensibilitat amb aquest col·lectiu.