President Torra: "Sense tests i amb la sobrecàrrega als hospitals cal prorrogar el confinament total"

Text: Redacció / Foto: Govern

El president de la Generalitat, Quim Torra, ha traslladat aquest matí al president del govern espanyol, Pedro Sánchez, que la Generalitat està “d’acord” amb la pròrroga de l’estat d’alarma, “però també demanem la pròrroga del confinament total, excepte els serveis essencials”.

“En aquest moment, sense un pla de tests massius, sense poder garantir que disminueixi el nombre de pacients a les UCI, sense proves ni fàrmacs suficients, i amb l’actual sobrecàrrega als hospitals i l’esforç que ja porten al damunt els nostres professionals, si volem seguir un criteri de rigor i prudència no podem fer altra cosa que seguir confinats totalment”. “El contrari seria una temeritat”, ha apuntat.

El president ha demanat escoltar els experts, que aconsellen prorrogar el confinament total, i ha alertat que, si no es fa així, milers de treballadors “s’exposaran a la infecció quan vagin a treballar sense les proves i la seguretat que cal donar-los”. “Demanem que se’ns torni a escoltar: no volem que el govern d’Espanya s’equivoqui novament. No ens ho podem permetre. No és el moment de relaxar-nos ni abaixar la guàrdia”, ha reclamat Quim Torra.

Aquesta petició ha estat una de les que ha fet el cap del Govern durant la reunió, per via telemàtica, que aquest matí ha mantingut amb Pedro Sánchez i els presidents de les comunitats autònomes per fer el seguiment de l’evolució de la pandèmia de la Covid-19.

Un Pla de Desconfinament coordinat i eficaç

L’anunci del confinament total “va ser erràtic, dubitatiu i amb retard per part de l’Estat”, ha lamentat el cap del Govern. Per aquest motiu ha insistit que el procés de desconfinament, quan sigui possible fer-lo, “ha de ser tot el contrari: controlat, ben planificat, eficaç i, sobretot, concertat amb Catalunya, o ens equivocarem molt greument”. En aquest sentit, ha ofert de nou la col·laboració del Govern de la Generalitat per planificar aquest Pla de Desconfinament que, ha assegurat que, molt probablement, no començarà el 13 d’abril. “Res fa preveure que tinguem les proves i els tests necessaris”, ha remarcat.

Respecte a la segona fase del desconfinament, que ha de permetre la mobilitat de persones i el retorn de l’activitat, Torra ha subratllat que “serà necessari fer-ho de manera gradual, prioritzant col·lectius, tenint en compte particularitats locals i zones de risc”.

El president ha explicat que Catalunya ja està treballant en el pla de desconfinament, que ara concentrarà els esforços en un Pla de subministraments; un Pla de xoc per a les residències i un Pla de tests massius. Tots ells coordinats per un equip en el qual es vol comptar amb l’assessorament del doctor Oriol Mitjà, a qui el president ha agraït el pla que, juntament amb l’epidemiòleg Joel López, va oferir a la Generalitat i que considera un “bon marc per treballar”.

Retorn de les competències en salut

Durant la reunió, el president també ha denunciat que “el sistema de subministrament centralitzat no ha funcionat”Tenim les UCI al límit; els hospitals són en sobrecàrrega màxima; els professionals sanitaris i sociosanitaris, en sobre estrès, no disposem dels EPI que ens calen i ens falta molt material per a les residències”. Aquesta realitat ha obligat la Generalitat a “carregar tot el pes de la gestió d’aquesta emergència”, aportant “fins ara un 90% dels recursos que necessiten els hospitals”.

“Per tant, davant d’aquesta situació, i vist el fracàs del sistema de subministrament centralitzat, no podem sinó demanar el retorn de les nostres competències”, ha exigit Quim Torra.

Actuar amb planificació i responsabilitat

El cap del Govern ha insistit que “han de ser les administracions les que carreguin amb les conseqüències d’aquesta crisi, i no les persones, ni les empreses”. I ha demanat de nou protecció i confiança als treballadors, amb una Renda Bàsica Universal; suport als autònoms i les empreses amb la suspensió del pagament de quotes i impostos; recuperació de les competències de la Generalitat; flexibilització del dèficit i que els ajuntaments puguin disposar dels superàvits que han anat acumulant aquest any.

“Som molt conscients de l’extrema dificultat del moment, que requereix enormes sacrificis per part de la ciutadania i prendre decisions dràstiques, però que, sobretot, requereix planificació, rigor, i tot el sentit comú del món. No podem fallar”, ha conclòs