L'Optimot atén més de 110 consultes en línia cada setmana durant el confinament

Text: Redacció / Foto: Optimot

L’Optimot, el servei de consultes lingüístiques sobre la llengua catalana, ha continuat oferint el servei en línia i ha mantingut el nivell d’activitat durant el període del confinament. Des del 13 de març fins al 17 de juny, s’han registrat 207 nous usuaris servei d’atenció personalitzada (SAP), 6 dels quals són del País Valencià i 5, de les Illes Balears. Durant aquest període, s’han atès 1.527 consultes, que fan una mitjana de més de 116 consultes setmanals. D’aquestes consultes, 76 (5 %) s’han fet des del País Valencià i 46 (3 %), des de les Illes Balears.

L’Optimot, que compleix 12 anys, consta d’un cercador i d’un servei d’atenció personalitzada i ha arribat a 13.318 usuaris registrats i més de 71.500 consultes ateses. L’Optimot és un servei de la Direcció General de Política Lingüística del Departament de Cultura, amb la col·laboració de l’Institut d’Estudis Catalans i del TERMCAT.

Durant l’any 2019, el SAP va atendre 5.052 consultes, és a dir una mitjana mensual de 421 consultes. Aquesta mitjana, durant els primers mesos de l’any 2020 s’ha situat en les 479 consultes, seguint la tònica general d’altres anys. D’aquesta manera, s’acompleix l’objectiu principal del servei: augmentar la competència dels usuaris en llengua catalana i en l’ús del cercador i fer-los autosuficients en la resolució de dubtes. Les consultes van augmentar lleugerament l’any 2016 i el 2017 coincidint amb la publicació a final del 2016 de la nova normativa de l’Institut d’Estudis Catalans, segurament per la necessitat dels usuaris de resoldre dubtes relacionats amb els nous textos normatius.

Pel que fa a l’origen de les consultes al SAP des dels inicis del servei l’any 2008, un 66 % són de Barcelona, un 9 %, de Girona; un 6 %, de Tarragona i un 4 %, de Lleida. Des del País Valencià s’han fet el 6 % de les consultes, i des de les Illes Balears, el 2 %. La resta de consultes s’han fet des d’altres territoris de la resta de l’Estat espanyol i de fora d’aquest. Al costat d’aquesta atenció personalitzada, del gener al maig de 2020 els usuaris han fet 8.202.465 consultes directes al cercador, que fan una mitjana mensual d’1.640.493 cerques.

Pel que fa a l’increment d’usuaris, durant el 2019 es van registrar 751 nous usuaris amb una mitjana de 63 nous usuaris cada mes. Aquesta mitjana, durant els cinc primers mesos de l’any 2020 ha pujat a 65.

A través del perfil de Twitter @Optimotcat, amb 40.300 seguidors, també es difonen piulades divulgatives sobre aspectes lingüístics i es responen els dubtes que els usuaris adrecen al compte.

El concurs de Sant Jordi, també en línia

El compte de Twitter de l’Optimot @optimotcat, juntament amb el del TERMCAT (@termcat), han dut a terme el  concurs de llengua de Sant Jordi de la Direcció General de Política Lingüística. Amb el lema “Per Sant Jordi, clava-la amb l’Optimot i el TERMCAT!” l’activitat ha consistit a publicar piulades sobre termes relacionats amb la natura que es trobessin en alguna cançó catalana. S’han rebut 251 piulades de 129 participants. Les dues xifres han superat les dels quatre anys anteriors de trajectòria del concurs, i en concret han triplicat amb escreix les xifres de participació de les dues últimes edicions. Els 10 guanyadors, que s’han triat per sorteig, han rebut 10 subscripcions anuals a FilminCAT i també a l’iQuiosc.