Lleida estrena una 'Àrea 5G' per impulsar la innovació digital als sectors agroalimentari, comercial i logístic

Text: Redacció / Foto: Govern

Aquest matí s’ha presentat el projecte Lleida ON dins l’Àrea 5G de Terres de Ponent, proposta impulsada per la Generalitat de Catalunya, a través del Departament de Polítiques Digitals i Administració Pública, i dins de l’Estratègia 5G de Catalunya, en aliança amb Mobile World Capital Barcelona, la Fundació i2CAT, la Cambra de Comerç de Lleida, la Diputació de Lleida, la Paeria i Telefónica.

El projecte es basa en el desplegament de la xarxa 5G comercial de Telefónica a la ciutat de Lleida i la creació d’un laboratori  per a l'impuls d'aquesta tecnologia a la Cambra de Comerç de Lleida. L'impacte de la iniciativa tindrà incidència en el teixit econòmic i social de la zona, fomentant la innovació i la dinamització econòmica.

L’edifici de la Cambra de Comerç serà el centre neuràlgic de les activitats d’aquesta Àrea 5G. A la tercera planta s’hi habilitarà un espai polivalent on hi haurà un laboratori 5G, i on s’hi realitzaran workshops, presentacions i formacions en l’àmbit de la connectivitat intel·ligent. Perquè això sigui possible es farà una inversió per a reforçar la infraestructura 5G, que possibilitarà que des del laboratori es puguin desenvolupar tot tipus de pilots i serveis digitals de darrera generació.

L’Àrea 5G de Terres de Ponent té l’objectiu d’iniciar el projecte Lleida ON d’implantació de tecnologia 5G que permeti la creació de serveis digitals de valor afegit que es puguin estendre per les terres de ponent. L’àrea aspira a crear un ecosistema d’innovació que promogui el desenvolupament de solucions i serveis finalistes sobre aquesta tecnologia que facin viable i necessària la digitalització sostenible del territori.

La connectivitat 5G per aquesta àrea vol centrar l’esforç en l’impuls de determinats sectors que puguin ser pal de paller per al posterior desplegament pel conjunt de les terres de Lleida atenent a les seves necessitats socials i econòmiques. Aquests sectors estratègics són l’agroalimentari, el sector ramader i de sanitat animal, el sector de gestió i provisió de recursos hídrics, i tot el que fa referència al sector comercial i logístic.

Les particularitats de Lleida -ciutat interior, amb universitat pròpia, centres de rellevància tant hospitalaris com tecnològics i d’investigació, bones comunicacions, mobilitat no extrema, equidistància amb una gran àrea metropolitana i ciutats d’entorn marítim i ciutats d’interior, recinte firal i ecosistema turístic de gran potencial econòmic- la converteixen en una localització ideal per demostrar com la tecnologia 5G pot facilitar el seu desenvolupament econòmic i social.

Aquest projecte se suma a l’Àrea 5G Terres de l’Ebre, presentat el passat mes de juliol i que es va convertir en la primera Àrea 5G per promoure aquesta tecnologia al territori, més enllà de l’entorn urbà.

Projecte Àrea 5G

Amb l’objectiu de potenciar l’ecosistema català de la 5G i convertir Catalunya en un pol de referència internacional al voltant d’aquesta tecnologia, la Generalitat de Catalunya, a través del Departament de Polítiques Digitals, juntament amb MWCapital i la Fundació i2CAT, ha posat en marxa el projecte Àrea 5G. Els seus objectius són millorar a tot Catalunya els serveis tecnològics ja existents, promoure l’ús comercial de la xarxa 5G i impulsar el seu desplegament, promovent casos d’ús i proves de concepte en entorns reals i fomentant una economia digital més enllà de les zones urbanes amb el desenvolupament de nous productes i serveis basats en la tecnologia 5G.

En aquest sentit, Jordi Puigneró, conseller de Polítiques Digitals i Administració Pública, ha posat de relleu la importància de les àrees 5G: “La 5G porta al seu darrere una nova indústria que serà importantíssima per fer front al futur de reactivació i recuperació econòmica. El que aporta la 5G és feina, molta feina per a tothom; i Catalunya, i especialment les Terres de Ponent, han d’aprofitar-ho. Per això des del Govern estem estenent les àrees 5G arreu de Catalunya: per permetre a tot el país exercir el dret a innovar des del territori i per al territori i perquè l'ocupació associada a la 5G també es creï i es quedi al territori”.

El projecte vol crear àrees territorials on s’agreguin diferents iniciatives dirigides a promoure la tecnologia 5G, com ara activitats de formació i disseminació, tallers, proves de concepte i laboratoris. Es definiran àrees 5G arreu de Catalunya per posar a disposició de l'ecosistema TIC i dels diferents sectors econòmics i socials de la zona un banc de proves perquè puguin dur a terme la seva activitat innovadora i desenvolupar nous productes i serveis digitals de valor afegit al voltant de la 5G.

Més enllà de fomentar les proves de concepte, les àrees 5G volen esdevenir estructures de llarg recorregut al territori amb un model de coinversió publicoprivada. Així ho ha expressat Rosa Paradell, directora d’Innovació i Desenvolupament de Negoci per al sector públic de la Fundació i2CAT: "Les àrees 5G neixen amb una vocació clara de benefici per a les zones on s'implanten. Partint de la col·laboració publicoprivada, el seu objectiu principal és posar en marxa una estratègia sostenible en el temps, la qual es materialitzarà en la creació d'infraestructures i ecosistemes de llarg recorregut que impactaran molt positivament en el territori".

Sectors clau per al futur

A l’acte hi han participat representants de totes les entitats implicades en el projecte. Carlos Grau, CEO de Mobile World Capital Barcelona, ha destacat que ”Lleida ON suposa el primer pas perquè des de les terres de ponent es puguin crear serveis de valor afegit i d’alt impacte, que neixin a partir de la tecnologia 5G i de tots els serveis associats que es desenvoluparan”. María Jesús Almazor, Consellera Delegada de Telefónica España, ha afegit que “és el primer cop que una xarxa 5G comercial que pot ser usada per tothom s’instal·la dins un edifici. Aquesta xarxa interior, a la seu de la Cambra de Comerç, juntament amb el desplegament de 5G que Telefónica està realitzant a Lleida, contribuiran a l’èxit del projecte Àrea 5G”.

El president de la Cambra de Comerç, Jaume Saltó, ha manifestat que “L’Àrea 5G de Ponent,  es fruit de la perseverança, la il·lusió i per suposat pel fet de pensar en gran, pensar en el territori, els empresaris que formem part de la governança de la Cambra i també de les institucions del territori  que hem cregut que la tecnologia 5G podia esdevenir una eina per endegar un procés de canvi  del model productiu de les nostres Terres”.

La implantació del 5G ha estat “una molt bona notícia per a la ciutat”, segons ha destacat l’alcalde de Lleida, Miquel Pueyo, que ha afegit que “obre les portes a les intervencions quirúrgiques teleassistides, disposar de vehicles autònoms, coordinar amb sensors les tasques agrícoles o una gestió més intel·ligent i eficient de la ciutat amb l’ús dels sensors. El vessant agraoalimentari de la ciutat i de la zona serà encara més punter amb aquesta implantació”.

Per la seva banda, el president de la Diputació de Lleida, Joan Talarn, ha ressaltat la importància de disposar d’equipaments i instal·lacions que fomentin l’adopció de tecnologies i el desenvolupament de serveis digitals de valor afegit per a sector estratègics del territori, en aquest cas al voltant d’una tecnologia específica com el 5G. Ha remarcat també la necessitat de connectar aquest equipament amb la resta de l’ecosistema d’innovació del territori, per tal de multiplicar els impactes de la digitalització en l’economia local i de la demarcació.