L'Agència de Residus de Catalunya celebra la Setmana Internacional del Compost

Text: Redacció / Foto: ARC

L’Agència de Residus de Catalunya promourà a Catalunya del 2 al 8 de maig la Setmana Internacional del Compost (ICAW - International Compost Awareness Week). L’objectiu de la Setmana és promoure i sensibilitzar sobre el compost, la seva utilització i els seus beneficis. El lema d’enguany Conrea, menja, COMPOSTA, fertilitza, conrea..., vol posar de manifest la importància de tancar el cicle de la matèria orgànica.

En aquesta setmana s’animarà, entre altres, a les entitats, empreses i ens locals, a participar-hi realitzant actuacions que promoguin la sensibilització i l’ús del compost i la importància de una correcta recollida de la fracció orgànica, i alhora fent-ne difusió a les xarxes socials de missatges i vídeos sobre el compost i el cicle de la matèria orgànica.

El compost aporta molts beneficis als nostres sòls, contribueix a l’increment de la matèria orgànica, l’activitat biològica, la biodiversitat, millora la fertilitat, l’estructura i retenció hídrica, prevenint així l’erosió i degradació dels sòls. El cicle de la matèria orgànica i l’ús del compost afavoreixen l’economia circular i la lluita contra el canvi climàtic. El compost fa un gran servei a l’agricultura i la jardineria i es pot obtenir mitjançant la recollida selectiva de la fracció orgànica que fa la ciutadania.

S’organitzaran tallers i activitats relacionades amb el compostatge i els seus beneficis i visites a les plantes de compostatge i àrees amb compostadors comunitaris. D’altra banda, es farà difusió de la Setmana via xarxes socials –entre d’altres, es publicaran una sèrie de vídeos d’agricultors que explicaran experiències amb l’ús del compost–, i butlletins d’informació sobre el cicle del compostatge i es repartirà compost i material divulgatiu a la ciutadania.

En aquesta edició, l’Agència de Residus de Catalunya també ha organitzat pel 7 de maig una jornada en línia sobre restauració de sòls amb esmenes orgàniques amb col·laboració amb el CREAF i un concurs a través d’Instagram on es proposa publicar fotografies sobre la temàtica del compost amb l’etiqueta #ICAW2021. Entre els participants, es sortejaran tres cistelles de fruites i verdures ecològiques fertilitzades amb compost.

A més a més, durant aquests dies es posarà en valor els 25 anys de la recollida selectiva de bioresidus a Catalunya.

Origen de la Setmana, al Canadà

La Setmana Internacional del Compost (ICAW-International Compost Awareness Week) és una iniciativa que se celebra en diferents països cada any durant la primera setmana de maig per informar i promoure l’ús del compost, explicar d’on prové, com s’ha d’utilitzar i quins són els seus beneficis.

L’ICAW es va iniciar al Canadà el 1995 i amb el temps s’ha anat estenent a altres països. Aquesta iniciativa  ha continuat creixent a mesura que més entitats, centres educatius i organitzacions s’hi han anant adherint.

En cada edició de l’ICAW es reforça un missatge relacionat amb el compostatge. Enguany s’ha escollit el lema Creix, menja... COMPOSTA... Repeteix, basat en el cicle de la matèria orgànica.

Aquest cicle valoritza els materials orgànics convertint-los en recursos (compost) que són utilitzats com a fertilitzants en el sector agrari, afavorint sòls més sans que produiran aliments, que un cop consumits, poden generar nous residus que es tornen a compostar, de manera que comença de nou el cicle.

El compost, recurs procedent de la fracció orgànica i la fracció vegetal

Els residus orgànics són la part més important dels residus municipals. Representen aproximadament el 37% en pes del total (33% fracció orgànica i 4% fracció vegetal). Actualment es recupera el 28,9% de l’orgànica que potencialment es genera.

Malgrat que els darrers anys a Catalunya la xifra s’havia estanca en la franja de les 400.00 tones, el 2019 ha tornat a augmentar fins assolir un total de 432.947 tones recollides selectivament. Amb l’adopció per part dels municipis de models eficients de recollida selectiva i la individualització la taxa s’espera augmentar-ne significativament la recollida selectiva.

Pel que fa l’autocompostatge, l’any 2019 a Catalunya la xifra generada va ser de 7.022 tones. L’any anterior havia estat de 6.806 tones. Arreu del país hi ha 28 plantes de tractament biològic de la fracció orgànica.