La pandèmia posa el Banc dels Aliments en una situació límit i fa canviar el format del Gran Recapte

Text: Redacció / Foto: Diputació de Lleida

La pandèmia de la Covid-19 ha posat el Banc dels Aliments en una situació límit i ha obligat a canviar el format del Gran Recapte d'Aliments, que se celebrarà del 16 al 21 de novembre. La principal novetat d'enguany és que no es farà mitjançant la tradicional recollida física d'aliments sinó exclusivament a través de donacions virtuals.

Avui s'ha presentat el Gran Recapte d'Aliments al magatzem del Banc d'Aliments de Lleida. El president de la Diputació, Joan Talarn, ha expressat el suport total de l'ens provinicial a “una de les accions més potents que fa el Banc dels Aliments al llarg de l’any”, tot i que ha remarcat que “aquesta entitat fa recapte cada dia, i més encara amb la pandèmia a sobre”, motiu pel qual ha felicitat els organitzadors del Gran Recapte per haver sabut trobar la fórmula que permetrà a la ciutadania mantenir el seu altíssim grau de solidaritat. En aquest sentit, Talarn ha fet una crida a tot el territori, perquè “Lleida sempre ha sigut una terra solidària, i amb la situació actual ho hem de demostrar un cop més”.

Talarn ha recordat també la vocació solidària de la Diputació envers els més necessitats, accentuada amb l’esclat de la crisi sanitària i que es va materialitzar quan “vam injectar 68.000 euros per sufragar despeses de manteniment i compra d’aliments i incrementar el lliurament d’oli”.

Una vocació que ara es fa també efectiva posant sobre la taula una altra eina, la implantació d’un sistema informàtic que ajudarà els Bancs dels Aliments en la gestió i distribució dels aliments, i que ha estat possible gràcies al conveni recentment signat amb la Fundació "La Caixa". Un sistema, ha detallat el president, que servirà per coordinar els diferents actors que participen en la gestió de la distribució dels aliments i que permetrà agregar perfils de beneficiaris, productes lliurats o existències, facilitant significativament la tasca dels Bancs dels Aliments, a la vegada que obrirà opcions de cooperació entre les entitats i els ajuntaments.

Per la seva part, el president del Banc dels Aliments de Lleida, Antoni Fo, ha explicat que en la situació que vivim és necessària la col·laboració, ja que “la pandèmia ha fet que moltes famílies estiguin sense cap ingrés, fet que ha comportat que hi hagi un augment en peticions del 40% i un augment del 30% en quantitat, respecte a l’any passat”. Un cop més, Fo ha apel·lat a la solidaritat del territori de Lleida i comarques.

Per la seva banda, el director d’aquesta entitat, Oriol Berenguer, ha detallat que tots els diners que es recullin es convertiran en aliments que posteriorment es repartiran. Aquesta nova modalitat, ha explicat Berenguer, “permetrà també al Banc dels Aliments planificar millor i demanar els aliments que les famílies necessiten i poder fer un repartiment equilibrat”. Berenguer també ha detallat algunes xifres, com que “vam tancar el 2019 amb unes 23.000 persones que almenys un cop al trimestre rebien algun tipus d’ajuda amb aliments, i des de l’inici de la pandèmia les sol·licituds han augmentat al voltant d’un 40%”. Sense tenir encara xifres concretes, des del Banc dels Aliments creuen que hauran passat per l’entitat uns 30.000 usuaris durant aquest 2020 a la demarcació de Lleida.

L’alcalde de Lleida, Miquel Pueyo, ha posat de manifest que “col·laborar amb el Banc dels Aliments és un objectiu de primera necessitat”. Així, ha animat els lleidatans i lleidatanes a participar i “a tenir els ulls i el cor ben oberts perquè ens esperen temps difícils, en els quals la solidaritat serà un valor que ens ajudarà”. Pueyo ha detallat que “de gener a setembre la Paeria ha atès 2.113 nuclis familiars”, xifra que suposa un increment del 50% respecte a l’any passat, i ha anunciat que en els pressupostos municipals per al 2021 hi haurà un ajut directe al Banc dels Aliments de 20.000 euros.

Finalment, el president del Consell Comarcal, David Masot, ha animat a tota la gent del Segrià i als ajuntaments a participar en el Gran Recapte. Masot ha explicat que la col·laboració amb els ajuntaments sempre ha existit, però “ara més que mai és necessària aquesta solidaritat, perquè no pot faltar cap plat a taula”.

Impulsada pels quatre Bancs dels Aliments de Catalunya, aquesta serà la 12a edició del Gran Recapte, i destaca sobretot pel fet que serà molt diferent de les anteriors com a conseqüència de la pandèmia, ja que, per tal de minimitzar el risc de contagi, no hi haurà les habituals caixes per recaptar aliments a les entrades dels supermercats, sinó que només s’acceptaran donacions virtuals de diners a les caixes dels establiments o bé a través del web del Banc dels Aliments (https://www.granrecapte.com/), on es podran fer aportacions fins al 16 de desembre. A més, aquest any s’incorpora també el canal de pagament Bizum, que, amb el codi 33596, pretén agilitzar les donacions des del mòbil i arribar a un públic més ampli.

Aquestes donacions es podran fer a partir de dilluns vinent, dia 16 de novembre, tot i que els dos dies centrals del Gran Recapte seran el 20 i el 21 de novembre. Un cop finalitzada la campanya, amb els fons recollits s’adquiriran i distribuiran aliments bàsics, com ara llet, oli, llegums o conserves.

Malgrat que no hi haurà punts de recollida d’aliments als supermercats, sí que hi haurà voluntaris els dies 20 i 21, tot i que la seva finalitat serà la d’informar els clients dels establiments de com poden fer les seves donacions, ja sigui comprant bons d’entre 1 i 50 euros, o bé fent aportacions per la quantitat que vulguin directament a la caixa dels supermercats. En total, es necessiten prop de 9.000 voluntaris una tercera part dels que hi havia l’any passat que estaran repartits en 600 punts en supermercats i mercats. Enregistrar-se com a voluntari es pot fer al web www.granrecapte.com.

Des del Banc dels Aliments de Lleida, s’ha volgut remarcar el fet que enguany la demanda ha crescut molt arran de la pandèmia i de la crisi, amb la qual cosa el Gran Recapte d’enguany adquireix encara molta més transcendència del que ja és habitual. La campanya publicitària del Gran Recapte d’aquest any posa l’accent en aquest aspecte, amb un lema ben esclaridor de la situació: “La nova realitat és una nevera buida”.

Algunes dades facilitades així ho corroboren: així, la demanda d’aliments ha augmentat un 40%, i si abans es repartien 12 quilos de menjar per persona i mes, ara la xifra s'ha reduït a 7 kg mensuals, perquè cada cop hi ha més persones necessitades i durant els propers mesos es preveu que la situació empitjori pels rebrots de la Covid. De fet, es considera que els Bancs dels Aliments travessen un dels pitjors moments des de la seva creació, en què s’han distribuït més de 15 milions de quilos d’aliments que han arribat a 262.000 beneficiaris a través de 636 entitats receptores per valor de més de 2 milions d’euros. També es van distribuir 275.000 àpats cuinats durant el confinament. La situació és tan límit que es considera que, si continua augmentant la demanda, el volum d’aliments que els Bancs d’Aliments podran distribuir pot arribar a ser irrellevant en relació amb les necessitats d’una persona.

Cal recordar que l’any 2019, el Gran Recapte va aconseguir recollir 300.000 quilos en tota la demarcació i per enguany s’espera mantenir la quantitat o augmentar-la, amb la conversió que es farà de tots els diners recaptats en aliments.