La Generalitat anuncia una ajuda de 200 euros per a aturats, afectats per ERTO i autònoms

Text: Redacció / Foto: Govern

El Govern de Catalunya ha començat a treballar en un programa transversal i liderat pel president de la Generalitat, Quim Torra, per afrontar la reparació econòmica i social del país després de la crisi sanitària. La portaveu i consellera de la Presidència, Meritxell Budó, ha assegurat que “som conscients que la crisi sanitària encara no ha passat, als hospitals es segueix lluitant diàriament contra la Covid i les administracions i el teixit productiu s’han adaptat per donar una millor resposta. Però, en la fase en la que estem, cal que comencem a preparar el que serà la següent fase de lluita contra aquesta pandèmia”.

En aquest sentit, Budó ha explicat que la següent etapa “ens ha de permetre revertir els efectes econòmics i socials que aquesta crisi ha comportat” garantint “el rescat de les persones i la reparació dels danys econòmics”. I ha destacat que en aquesta nova fase “serà molt necessària la participació de les administracions locals. Haurà de ser una feina coral, amb el lideratge del Govern de Catalunya, però amb la col·laboració del món local”. La col·laboració dels sectors econòmics, socials i laborals del país també serà imprescindible.

La consellera de la Presidència també ha valorat la sortida d’ahir dels nens i nenes al carrer. “És una porta oberta que necessitaven, però demanem no abaixar la guàrdia”, ha advertit Budó, en referència a les imatge d’algunes famílies que no van respectar les mesures i les recomanacions establertes pel Govern per lluitar contra el coronavirus.

Per això, la portaveu del Govern ha tornat a demanar que “es respectin les normes. “No relaxem el confinament i preservem totes les mesures de seguretat i recomanacions que han de permetre fer front a aquesta lluita contra la Covid-19” perquè “correm el risc que l’esforç que hem fet aquestes setmanes i que ha permès capgirar les xifres de la pandèmia, no hagi servit”, ha insistit Budó.

Ajuda de 200 euros

Davant de la situació de vulnerabilitat econòmica en la que es troben moltes famílies arran de la crisi sanitària de la Covid-19, el Govern ha decidit destinar 20 milions d’euros a un ajut extraordinari per a les despeses de primera necessitat. La portaveu Budó ha explicat que “l’import serà de 200 euros, en un únic pagament, i s’haurà de destinar a l’adquisició de productes de primera necessitat, d’alimentació o el pagament de subministraments bàsics”.

Aquest nou ajut està adreçat a les persones treballadores que hagin patit una disminució d’almenys un 30% en els seus ingressos, com a conseqüència d’un expedient de regulació temporal d’ocupació per les causes establertes al Real Decret Llei 8/2020, de 17 de març; o bé aquelles persones treballadores amb contracte temporal extingit, també per causa de la Covid-19 o treballadors per compte propi que hagin suspès la seva activitat per raó de la crisi sanitària. El Govern preveu que es puguin acollir unes 100.000 famílies.

La consellera ha destacat que “l’ajut serà compatible amb la percepció de qualsevol altre ajut o prestació concedit per altres administracions, ja sigui ens públics o privats”. La persona interessada haurà de presentar la sol·licitud telemàticament i en el termini d’una setmana es revisarà i comprovarà els requisits d’accés. Després, es procedirà al seu abonament mitjançant transferència bancària.

Consultori de Consum online i interactiu

La consellera Budó també ha explicat que “la Generalitat, a través de l’Agència Catalana del Consum, ha posat en marxa un Consultori de Consum online i interactiu, per poder atendre les consultes relacionades amb les afectacions derivades per les mesures preses per fer front a la Covid-19”.

D’aquesta manera, mitjançant la seva plataforma youtube.com/consumcat, l’Agència Catalana del Consum, posa a disposició de la ciutadania aquest nou canal. L’atenció serà de dilluns a divendres, de 12h a 13h, i es podran fer arribar totes les consultes relacionades en l’àmbit del consum com: la cancel·lació de viatges o d’espectacles, dubtes relacionats amb les quotes de serveis que s’han deixat de prestar o detecció de males pràctiques en la venda de determinats articles, entre d’altres qüestions. Aquesta iniciativa, s’emmarca dins la campanya informativa 'Cuidem el consum'.

A banda del Consultori online, les persones consumidores també podran fer arribar tots els seus dubtes o possibles reclamacions pels canals habituals, des del web consum.gencat.cat, i a través de les xarxes socials de Twitter, Instagram i Facebook.

Per la seva banda, el conseller d'Interior, Miquel Buch ha instat el govern estatal a un replantejament de les sortides dels col·lectius vulnerables i que estableixi unes franges horàries, per tal de fer possible la sortida d'altres parts de la població sempre que les dades epidemiològiques facilitades pel departament de Salut ho permetin. "Si fraccionéssim el dia en diferents horaris, tots podríem de mica en mica anar tornant a la normalitat en cas que les dades ens ho permetessin", ha assenyalat Buch, que ha recordat que "la proposta de sortida dels menors d'edat que va fer la Generalitat era per franges horàries per evitar aglomeracions. Havíem tingut sempre present que els infants eren un col·lectiu vulnerable però no l'únic. Hi ha altres col·lectius vulnerables que també necessiten sortir al carrer per la seva salut física i psicològica".

El titular d'Interior ha informat sobre l'activitat policial de les darreres vint-i-quatre hores, al llarg de les quals no s'ha realitzat cap actuació policial requeriment sanitari o judicial; s'han identificat 6.663 i 3.966 vehicles. No s'ha aixecat cap acta de denúncia contra establiments ni se n'ha tancat cap. S'han realitzat 12 detencions i 1.962 actes de denúncia contra persones

En el capítol de la mobilitat, fins a les 12 del migdia a l'àrea metropolitana han circulat 79.995 vehicles d'entrada, xifra que representa un 60,19% menys que un dilluns normal. D'entrada s'ha registrat un descens del 56,51% respecte d'un dilluns normal.

Comparat amb dilluns de la setmana passada, hi ha hagut un repunt del 3,37% en l'entrada i del 2,08% en la sortida.

Buch ha expressat un agraïment especial "al personal sanitari i al de gestió que dia rere dia estan treballant intensament per donar resposta a les persones que s'han vist afectades per la COVID-19, però també per vetllar per les persones que pateixen una malaltia i requereixen una atenció sanitària".

El conseller ha recordat que no es pot abaixar la guàrdia: "el principal aliat d'aquest virus som les persones. Són indispensables el distanciament social, utilitzar mascareta o elements de barrera i la higiene de mans permanent".

A preguntes de la premsa sobre un hipotètic allargament de l'estat de l'alarma, Buch n'ha demanat un replantejament per treballar de forma coordinada, "com nosaltres estem proposant als ajuntaments, com fa Alemanya o altres estats, treballant col·laborativament".

I, la consellera de Salut, Alba Vergés, ha alertat avui de la “complexitat” del desconfinament  i ha afirmat que l’objectiu és que “hi hagi el mínim de transmissió possible del virus”, evitant aglomeracions i aplicant les mesures bàsiques de distanciament social i d’higiene.

“La complexitat del desconfinament hi és i hi continuarà sent”, ha afirmat la consellera, que ha afegit que per aquesta raó també és important que els municipis puguin adaptar a la seva realitat el pla de transició al desconfinament, aprovat dissabte “com a una eina per posar al servei de les persones”. “És imprescindible que les propostes siguin flexibles i adaptades a la realitat del país, adaptades a la manera de viure dels diferents territoris i als models més rurals i més urbans”. “Podrem desconfinar amb la mesura que tinguem la capacitat de controlar l’epidèmia i ho aconseguirem amb l'esforç de tothom”, ha reblat Vergés.

La titular de Salut també ha informat que ara mateix hi ha 778 llits de crítics ocupats per pacients amb Covid-19, el que suposa un 63% de la capacitat triplicada amb què s’ha dotat el sistema. A banda, hi ha 249 persones ocupant un llit crític per patologies que no són Covid-19. “Aquesta suma de pacients sobrepassa el miler de llits, molt superior a la capacitat habitual”, ha dit Vergés abans de reiterar la crida a la prudència “perquè la baixada serà lenta” i de subratllar que el risc de rebrot és alt en tant que la incidència de casos encara és elevada. Actualment, la capacitat total de llits crítics és de 1.627.

D’altra banda, Alba Vergés ha anunciat que gairebé ja s’han fet 230.000 proves PCR a la ciutadania, 36.413 de les quals a les residències. També ha explicat que 632 persones que vivien en aquests centres han tornat amb les seves famílies i que s’han reubicat 110 persones d’algunes residències. A més, ha informat que el Departament de Salut ha intervingut 10 residències amb un canvi d’entitat gestora per poder actuar adequadament en aquests centres.

Per últim, i a preguntes dels periodistes, la consellera Vergés ha anunciat que avui s’ha iniciat a Catalunya l’estudi de seroprevalença que es durà a terme a tot l’Estat, que pretén saber com ha afectat la Covid-19 a la població, a quins perfils de persones ha afectat més i per què. Tot i que és una iniciativa del Ministeri de Sanitat, a Catalunya el coordina l'Institut Català de la Salut i el duu a terme l’atenció primària. En concret, professionals d’atenció primària de 146 equips, que faran anàlisis de sang i tests de salut a 9.928 persones de 3.409 unitats familiars (domicilis) d’arreu de Catalunya. L’estudi es farà en 3 onades fins al 21 de juny. Segons la consellera, avui ja s’estan fent trucades i dimecres ja es començarà a visitar les primeres persones que participaran a l’estudi.