L’ATM de Lleida proposa recuperar el Dia sense Cotxes per la Setmana de la Mobilitat Sostenible i Segura

L’ATM de l’Àrea de Lleida ha donat a conèixer avui a alcaldes/sses, regidors/es i tècnics/ques dels municipis de les comarques de Ponent les activitats que podran fer durant la Setmana de la Mobilitat Sostenible i Segura, que enguany se celebrarà del 16 al 22 de setembre.

L’acte ha estat presentat pel delegat del Govern a Lleida, Ramon Farré; el secretari de l’Associació per a la Promoció del Transport Públic, Albert Obiols, i l’alcalde de Torrefarrera, Jordi Latorre, qui ha explicat algunes de les mesures de mobilitat sostenible que s’apliquen al seu municipi.

L’ATM de l’Àrea de Lleida, que és membre de la Comissió Institucional de la Setmana de la Mobilitat Sostenible i Segura, actua per encàrrec del Departament de Territori i Sostenibilitat, com a coordinadora al seu àmbit territorial de les diferents activitats que es duguin a terme, per tal d’agilitzar i facilitar als municipis la seva posada en funcionament i resoldre les qüestions tècniques i operatives que puguin sorgir.

Entre les activitats que s’han proposat als ajuntaments destaca la recuperació del Dia sense Cotxes, que a Europa se celebra el 22 de setembre. L’objectiu d’aquesta iniciativa, consistent en el tall d’un vial o àrea al trànsit motoritzat, és conscienciar la població de la importància de disminuir la pol·lució en els nuclis urbans i dels avantatges que això comporta pel medi ambient i la salut. Aprofitant el tancament al trànsit, es proposa fer activitats sobre mobilitat sostenible i permetre que els ciutadans i entitats es facin seu l’espai públic, com per exemple el Parking Day, consistent en la transformació de places públiques d’aparcament en espais per realitzar tallers o jardins.

A banda, es mantenen les activitats estrelles de la Setmana com són les caminades (saludables, culturals, verdes o escolars), les pedalades, les curses escolars i les curses de transport. Pel que fa aquesta darrera, l’objectiu es centrar-la en la nova oferta del corredor de La Pobla, un cop es posin en servei els nous trens.

En el transcurs de la sessió també s’ha presentat la campanya de comunicació que recolzarà i donarà difusió a les accions generals de la campanya i aquelles específiques que faci cada municipi. El seguiment de la Setmana a les xarxes socials es podrà fer amb l’etiqueta #mobilitat2016.

Per la seva banda, l’alcalde de Torrefarrera ha detallat no només com l’ajuntament s’ha implicat en la celebració de la Setmana organitzant caminades i pedalades, sinó també com han aplicat mesures de mobilitat sostenible més permanent com la creació d’un camí escolar, la instal·lació d’aparcaments de bicicletes i la pacificació de l’entorn escolar i dels vials comercials. Així mateix, ha avançat que preveuen senyalitzar els itineraris de passeig i running i instal·lar punts de recàrrega per a vehicles elèctrics.

L’any 2015, la participació dels municipis, consells comarcals i entitats lleidatanes en la Setmana va créixer per cinquè any consecutiu. L’increment respecte al 2015 va ser d’un 25% amb 114 entitats adherides. La implicació dels municipis en la Setmana de la Mobilitat Sostenible i Segura segueix una clara tendència a l’alça. L’any 2014 les entitats adherides foren 91 i el 2013, 83.

L’adhesió és gratuïta i les activitats i material de suport que s’ofereix també. Poden adherir-se ajuntaments, consells comarcals, associacions, empreses i entitats diverses. Per adherir-se cal posar-se en contacte amb l’ATM de Lleida a través del telèfon 973 27 31 51 o enviant un correu electrònic a [email protected].