El projecte 'Cap infant sense un somriure' oferirà a la província de Lleida 72 funcions de 22 espectacles a càrrec de 12 companyies

Text: Redacció / Foto: IEI

L’Institut d’Estudis Ilerdencs (IEI) ha acollit aquest divendres la presentació del projecte ‘Cap infant sense un somriure’, que té com a repte oferir 72 actuacions de 22 creacions de les 12 companyies teatrals professionals de la província per als infants del territori i, alhora, proporcionar una petita injecció econòmica a les formacions lleidatanes integrades en la iniciativa.

La presentació ha tingut lloc al Pati de Blondel i hi han participat el president de la Diputació de Lleida i de l’IEI, Joan Talarn; la vicepresidenta de l’IEI, Estefania Rufach; el director de l’IEI, Joan Josep Ardanuy; i Cristina Garcia, Pere Pàmpols i Ramon Molins, membres de l’associació TTP-Associació Professional de Teatre per a Tots els Públics. A la presentació també hi han assistit diversos professionals del món del teatre.

En la seva intervenció, Joan Talarn ha recordat que les arts escèniques són un sector molt important de la cultura lleidatana i que ara, després d’aquests mesos de confinament on els més petits també ho han passat malament, “és important que els feu tornar a riure”.

El president de la Diputació ha explicat que "davant del moment d’excepcionalitat en el que ens trobem, des de la Diputació s’està treballant per donar suport als municipis també a través de l’IEI donant suport a les línies de subvenció cultural perquè s’utilitzin en la contractació de grups de teatre, de música i en tot allò que tingui a veure amb la cultura”.

Per la seva banda, la vicepresidenta de l’IEI, Estefania Rufach, ha explicat que ‘Cap infant sense un somriure’ és un projecte molt il·lusionant perquè “treballarem per al públic infantil, el qual porta tres mesos tancat a casa i que necessita aquest esbarjo”. Així, ha explicat que des de la Diputació s’ha donat aquest suport als empresaris perquè puguin reactivar la seva economia i apropar la cultura a tot el territori lleidatà. Els ajuntaments són també un dels pilars d’aquesta iniciativa, el qual “estic segura que veuran amb molt bons ulls aquest projecte que consta de 72 actuacions”.

El projecte ‘Cap infant sense un somriure’ és un nou circuit d’arts escèniques de l’Institut d’Estudis Ilerdencs a la província de Lleida que ve a donar resposta a la crisi cultural generada per la pandèmia. És un projecte de 12 companyies de la província, per garantir el dret dels infants a la cultura, com a bé essencial, perquè “la cultura també cura”.

Segons han explicat els membres de l’associació TTP-Associació Professional de Teatre per a Tots els Públics, les iniciatives culturals i el teatre creen un vincle social entre les persones que hi participen, com a creadors o com a consumidors. És per això que l’IEI, cooperant amb les companyies professionals de teatre familiar de la demarcació, ha volgut impulsar aquesta iniciativa pionera en un projecte que vetlla pels drets dels infants i alhora pel dret del teatre en viu, i que és un exemple de coordinació i xarxa entre els municipis.

L’objectiu de la proposta és crear un circuit dins la província que apropi les arts escèniques per a la infància a tot el territori i, alhora, proporcionar una petita injecció econòmica per tal que es puguin mantenir les estructures empresarials de les companyies lleidatanes que en formen part.

Les companyies d’aquesta xarxa gestionen el projecte a través de la seva estructura com a col·lectiu, oferint els seus espectacles i la coordinació dels mateixos, és a dir, l’organització de quin espectacle es farà en cada municipi per tal de fer una programació equilibrada, on no es repeteixin en una població espectacles que ja han estat programats allí, i on totes les companyies actuïn en poblacions geogràficament properes i llunyanes a la seva seu.

Aquesta distribució serà també equitativa, de manera que el nombre d'espectacles disponibles per cada comarca és proporcional als municipis que en formen part. Així, el llistat final el formen el Segrià, amb 38 municipis i 12 funcions; la Noguera (30 i 9); les Garrigues (24 i 8); la Segarra (21 i 7); l’Urgell (20 i 6); l’Alt Urgell (19 i 6); el Pla d’Urgell (16 i 5); el Pallars Sobirà i el Solsonès (15 i 5); el Pallars Jussà (14 i 4); la Val d’Aran (9 i 3); la Cerdanya (6 i 2); i l’Alta Ribagorça (3 i 1).

En total, seran 22 espectacles de 12 companyies professionals de la província de Lleida: La Baldufa, Campi Qui Pugui, Centre de Titelles, Fadunito, Festuc Teatre, Holoqué, Jam, La Guilla Teatre, Toc de fusta, Tombs Creatius, Xip Xap i Zum Zum Teatre. Aquestes companyies són dels següents municipis: Alfés, Bellpuig, Cervera, Castellserà, Corbins, La Guardiolada, Les Avellanes i Lleida. El termini per programar les actuacions és del 6 de juliol al 31 de desembre, potenciant la programació cultural durant l’estiu i tardor d’aquest any.

Cal recordar que les companyies professionals de teatre familiar (arts escèniques i musicals: dansa, circ, teatre, teatre de carrer, titelles, animació) familiar de la província de Lleida han estat tradicionalment i fins a dia d’avui referència a tot l’estat i en l’àmbit internacional. El teixit teatral professional del territori és ric en qualitat i divers en disciplines.

Les companyies que formen aquest projecte són creadores amb trajectòries que els han dut a actuar arreu del país i fins i tot en altres països arreu del món, amb el focus en els públics: es dediquen al teatre familiar amb la convicció de que les emocions no tenen edat i que els infants mereixen cultura de qualitat; i també a les arts de carrer, per treballar de manera democràtica sense segmentacions de públic, ni barreres.

Aquestes companyies treballen de manera conjunta amb la voluntat de promoure i vetllar per la qualitat i professionalitat del sector del teatre familiar, infantil i juvenil al territori i també a Catalunya, ja que les 12 companyies són sòcies de l’Associació professional de Teatre per a Tots els Públics de Catalunya (TTP).

Amb aquest projecte uneixen esforços des de la convicció que el seu públic mereix qualitat, respecte i rigor creatiu i, sobretot, que per fer arribar la cultura i el teatre als infants del territori.