El Govern insisteix en la necessitat del confinament a tot Catalunya

Text: Redacció / Foto: Govern

El Govern insisteix que el confinament de tots els ciutadans és la mesura més eficient per evitar l’expansió del coronavirus i reclama a l’Executiu espanyol que actuï ràpidament per combatre l’epidèmia. Per aquest motiu, ha tornat a demanar que es limiti més la lliure circulació de persones i que s'ordeni el confinament a casa de tothom.

“Això no es tracta de fer cap batalla política sinó de prendre les mesures més eficients i de forma més ràpida per fer front a aquesta pandèmia, i tots els experts coincideixen que la mesura més eficient i més necessària és ordenar a tothom que es quedi a casa”, ha manifestat la consellera de la Presidència i portaveu del Govern, Meritxell Budó.

Budó ha fet aquestes declaracions aquest migdia en una compareixença des del Palau de la Generalitat, conjuntament amb els consellers d’Interior, Miquel Buch, i de Salut, Alba Vergés, que han comparegut des dels departaments respectius.

La consellera ha considerat “insuficients” les mesures anunciades del govern espanyol i ha acusat el president Pedro Sánchez de ser “lent” a l’hora de fer front “a l’amenaça real, el coronavirus”.

“Igual que el Govern de Catalunya, va ordenar el tancament de la conca d’Òdena quan es va detectar un focus important, demanem al govern espanyol, ara que en té les competències, que faci el mateix i aïlli els focus més destacats”, ha dit Budó, per a qui aquesta és una mesura que “probablement s’acabarà fent i totes les hores que es deixin passar fins llavors seran hores perdudes en la batalla contra el coronavirus i el pitjor de tot, més persones infectades i hospitalitzades”.

La titular de Presidència ha reiterat la petició a tots els catalans que no surtin al carrer “si no és per un motiu de necessitat”“Que evitin posar-se en risc i sobretot que evitin posar en risc els més vulnerables”, ha insistit. Així mateix, ha demanat a tots els servidors públics que es quedin a casa, exceptuant els sectors indispensables de tots els ens locals, ajuntaments, consells comarcals i diputacions.

En relació amb els serveis de la Generalitat, la consellera ha informat que a les 12 del migdia els Serveis de Seguretat, Emergències, Protecció Civil i Sanitaris estaven “plenament operatius”; els docents, “tots a casa sense treballar i amb permís de deure inexcusable de caràcter públic”; els funcionaris administratius, tècnics i laborals, el 55% treballant “per garantir serveis bàsics i estratègics” (un 65-75% dels quals en mode de teletreball), i el 45% restant a casa sense treballar i amb permís de deure inexcusable de caràcter públic.

Transport públic: reducció de l’oferta en dia feiner al voltant d'un 40-60% de l'habitual

Pe que fa a l’oferta de transport públic, avui ha estat l’habitual, d’acord amb la Resolució proposada pel conseller de Territori i Sostenibilitat i signada pel conseller d’Interior i la consellera de Salut el passat divendres 13 de març.

En aquest sentit, s’ha mantingut l’oferta per tal de poder conèixer la resposta de la demanda davant la limitació dels motius de mobilitat. Fins a les 10 del matí, la disminució de la demanda s’ha situat entre el 75% i el 90%, depenent de l’operador. En general, doncs, s’ha aconseguit que l’ocupació no superés el terç de la capacitat, amb l’excepció d’algunes línies  i estacions que, puntualment, han tingut un nivell de passatge superior a primera hora del matí, en part causat pels canvis d’hàbits horaris d’una part dels usuaris, que han anat a agafar el transport públic abans del període de reforçament de l’hora punta.

Per a la consellera, aquestes dades “reforcen clarament” la necessitat de reduir la demanda mitjançant el confinament domiciliari: “Que només es moguin aquells treballadors i treballadores que s’han de moure pel fet de prestar serveis bàsics o estratègics”, ha manifestat.

Per aquest motiu, i vistos els resultats d’avui, el transport públic adequarà l’oferta reduint-la en dia feiner al voltant d'un 40-60% de l'habitual. En la franja horària i en les línies en què es pot estimar una demanda superior al terç d'ocupació, l'oferta es reforçarà respecte d'aquests percentatges. Els serveis nocturns d'AMB i DGTP es mantindran al 40% de l’oferta habitual. La L-12 de FGC (Sarrià-Reina Elisenda) quedarà anul·lada.

Aquests canvis es produiran progressivament entre dimarts i dijous, segons els operadors. En qualsevol cas, els portals de cada operador tindran la informació detallada dels serveis que ofereixen en cada moment.

Recomanació d’estendre el confinament a tot Catalunya

Per la seva banda, el conseller d’Interior, Miquel Buch, ha anunciat que el seu Departament i el de Salut han signat una proposta de confinament de tots els catalans que han enviat al govern espanyol. La resolució estableix les limitacions següents a la lliure circulació de persones a Catalunya:

  • S’ordena el confinament  de la població a les llars. Es prohibeix la circulació a l’exterior, a peu, vehicle privat o transport públic.
  • La limitació anterior queda exceptuada en els següents casos: per subministrament d’aliments en llocs de consum i el funcionament en els serveis del centres de producció; l’entrada i la sortida de les persones, matèries primeres i productes elaborats per o des d’establiments productors, incloent-hi les granges, mercats de peix...; el desplaçament fins al lloc de treball i retorn al domicili en casos de serveis de seguretat protecció civil, salut pública, serveis penitenciaris i escoles de justícia juvenil... Aquests desplaçaments inclouen els necessaris per a la compra d’aliments, begudes, medicaments, repostatge de vehicles a motor.
  • Els desplaçaments a peu i vehicle es realitzaran de forma individual, no en grup, excepte en cas de menors o dependents.
  • El transport públic es prestarà en unes situacions limitades.
  • No hi ha obertura dels espais comercials.

Aquestes restriccions seran efectives a partir de la seva publicació per un període de 15 dies, ampliable en funció de l’evolució del COVID19.

Buch ha explicat que aquesta resolució, que segueix les recomanacions dels tècnics i assessors del pla d’emergència PROCICAT així com l’experiència de França, Alemanya i Àustria, s’enviarà al govern espanyol perquè n’autoritzi l’aplicació.

“En una situació normal seria tramesa al poder judicial, perquè afecta els drets fonamentals dels ciutadans, però tenim un reial decret que obliga a passar qualsevol resolució del coronavirus pel Govern d’Espanya”, ha denunciat Buch, qui també ha lamentat que el govern espanyol hagi optat “per subordinar i no col·laborar”. En aquest sentit, ha demanat a l’Estat espanyol que abandoni les “proclames ideològiques i patriòtiques” i autoritzi la resolució de confinament.

Pel que fa al balanç de l’actuació dels Mossos i dels serveis d’emergències en les darreres 24 hores, el conseller ha detallat que s’han tancat 59 locals, xifra que situa en 619 els tancaments de locals des de l’inici de l’episodi del coronavirus. Així mateix, s’han aixecat 41 actes de denúncia i 41 actes de denúncia a ciutadans perquè “després de ser reiteradament advertits, han mostrat una actitud de desobediència o persistència en l’incompliment, desafiant els agents”, ha informat Buch.

Com a resultat dels controls a les vies de circulació, s’han fet 532 identificacions de ciutadans a qui s’ha aconsellat que complissin el confinament. La mobilitat en els principals accessos a l’àrea metropolitana de Barcelona ha registrat un descens del 40% en les sortides, i d’un 43,5% en les entrades.

Buch també ha alertat que més del 50% de les trucades al 112 estan relacionades amb el coronavirus, un extrem que posa en risc el sistema d’emergència.

Finalment, Buch ha alertat que el 50 % de les trucades que ha rebut el telèfon d’emergències 112 són per consultes sobre el COVID19, extrem que “posa en risc el sistema d’emergències”. “El 112 és un telèfon només per comunicar emergències, no per fer consultes”, ha recordat.

Apel·lació a la solidaritat de tots els ciutadans

Finalment, la consellera de Salut, Alba Vergés, ha apel·lat a la “solidaritat” de tots els ciutadans per cuidar-se individualment i així protegir les persones més vulnerables, i ha defensat la necessitat del confinament global.

“Són mesures molt complicades, i la societat haurem de fer el que hem de fer. Igualada i la Conca d’Òdena ho han fet i les dades ho demostren”, ha assegurat Vergés.

En relació amb això, Vergés ha detallat que el confinament específic de la Conca d’Òdena quedaria sense efecte i ampliat si el Govern pot aplicar la proposta de confinament que ha transmès a l’executiu espanyol.

La consellera de Salut també ha volgut remarcar la necessitat de “cuidar” el personal sanitari, a qui ha qualificat d’”herois”, i a totes les persones que mantenen en funcionament els serveis essencials.