El Govern anima la ciutadania a celebrar des de casa el Dia Mundial de l'Activitat Física

Text: Redacció / Foto:

La Generalitat de Catalunya anima la ciutadania a celebrar des de casa el Dia Mundial de l’Activitat Física (DMAF), que se celebra el proper dilluns dia 6 d’abril a tot el món. Catalunya s’adhereix per onzè any consecutiu a una jornada que enguany és excepcional a causa del confinament de la població motivat per la pandèmia del coronavirus, per la qual cosa les activitats es traslladen a l’interior de les llars dels catalans i catalanes.

Malgrat aquest canvi de format, els objectius del DMAF continuen sent els mateixos: promoure l'activitat física com a eina de salut i benestar, i estendre els efectes beneficiosos d’aquesta pràctica enfront del sedentarisme, un dels principals factors de risc de mort als països occidentals. Aquest missatge pren encara més importància aquests dies, en què les persones estan tancades a casa i no poden realitzar esport i/o activitat física en les condicions de normalitat amb què ho fan habitualment, ja sigui a l’aire lliure o en instal·lacions esportives.

El DMAF es commemora cada any al nostre país al voltant del 6 d’abril a través d’un gran acte central en una Capital Catalana de l’Activitat Física diferent en cada edició, així com amb iniciatives de promoció arreu del territori català promogudes per centenars de milers de persones i la implicació d’entitats i institucions de tota mena.

Enguany, però, i tenint en compte l’obligat confinament de la població, el Govern emmarca la celebració d’aquesta diada dins la campanya ‘Gent activa des de casa!’, impulsada fa uns dies per la Secretaria General de l’Esport i de l’Activitat Física (SGEAF) amb l’objectiu de donar a persones de totes les edats consells útils per a un confinament actiu i més saludable basat en la pràctica de l’activitat física a casa.

Així, la Generalitat anima tothom a celebrar el Dia Mundial de l’Activitat Física des de casa. “Cal que invertim en activitat física com un hàbit diari pensant en el nostre futur. El DMAF és cada any un gran altaveu d’aquesta voluntat del Govern de tenir ciutadans actius cada dia, des de la infantesa fins a l'edat adulta per gaudir dels beneficis d’una vida activa i saludable. I enguany, que ens toca celebrar-lo tancats a casa, encara és més important trobar la manera de moure’ns”, afirma Gerard Figueras, secretari general de l’Esport i de l’Activitat Física.

Per això, ha editat una peça animada especifica per al DMAF, que complementa la resta de materials audiovisuals difosos en les últimes setmanes a través de les xarxes socials de la SGEAF, on es recorda a la ciutadania la importància de seure menys i moure’s més, i fer activitat física cada dia, acumulant 30 minuts els adults i gent gran, i 60 minuts els infants i adolescents, seguint les recomanacions de l’Organització Mundial de la Salut, a la vegada que es recalca el missatge que una vida activa i l’adopció d’uns hàbits saludables millora la salut física i mental, i disminueix l’estrès, l’ansietat i la depressió.

Tota la informació i propostes per celebrar el DMAF a casa es poden trobar a la pàgina web específica i als comptes d’Esportcat a les xarxes socials. Així mateix, s’anima a la població a compartir a les xarxes socials fotos i vídeos de les activitats realitzades amb motiu d’aquesta jornada, utilitzant les etiquetes #gentactiva, #JoActuo i #JoEmQuedoACasa fins que acabi el confinament.

Paral·lelament, per tal d’ajudar els infants i adolescents a realitzar els 60 minuts d’activitat física diària, l’Àrea d’Esport Escolar del Consell Català de l’Esport convoca el “Concurs del DMAF 2020 per a centres del Pla Català d’Esport a l’Escola”. La iniciativa convida els coordinadors i coordinadores del pla a portar a terme, entre el 6 i el 30 d’abril, les següents accions:

1.- Explicar, a través d’un escrit, una fitxa o un vídeo (màxim 1 minut) les propostes que han fet arribar als infants i adolescents per tal que realitzin aquesta hora d’activitat física diària a casa.

2.- Animar els infants i adolescents del seu centre a realitzar vídeos (màxim 1 minut) on expliquin com es mostren actius aquests dies.

Les propostes del primer punt i els vídeos del segon –un màxim de dos- s’hauran d’enviar al correu electrònic [email protected] abans del dia 1 de maig. La proposta més original de cada territori, vinculada amb el lema “Gent activa des de casa”, tindrà com a premi a escollir un taller, una xerrada o una visita al Circuit de Barcelona-Catalunya per al curs 2020-21.

Millorar la qualitat de vida a través de l’activitat física

El Dia Mundial de l’Activitat Física es celebra des del 2002 a tot el món, i Catalunya hi participa des del 2010 gràcies a l’impuls del Govern a partir de diversos programes de la SGEAF i el Departament de Salut que vetllen per millorar la salut i la qualitat de vida de les persones mitjançant l’activitat física. Aquestes iniciatives afavoreixen la capacitació de professionals de la salut i de l’esport de tots els centres sobre com aconsellar en diferents situacions de salut, on el moviment pot ser una eina més de caire terapèutic. En aquest sentit, en col·laboració amb els municipis, s’han dissenyat entorns comunitaris saludables (rutes, parcs, etc.) i s’han validat i dissenyat més de 800 rutes saludables a 300 municipis, que suposen més de 2.700 quilòmetres de rutes saludables.

El sedentarisme és un dels principals factors de risc de mort a nivell mundial (més de 3.000 morts a l’any estimades a Catalunya). Les persones sedentàries a tenen d’un 20% a un 30% més de risc de mort en comparació amb persones actives, i mantenir-se actiu ajuda a no patir malalties cròniques com les cardiovasculars, el càncer o la diabetis, o disminuir-ne els efectes.

Segons l’OMS, la despesa sanitària anual d’una persona sedentària és de 150-300 euros superior a la d’una persona activa. Segons l’Enquesta de Salut de Catalunya de 2018, el nivell d’activitat física saludable és inferior en dones (81%) que en homes (84%) i és major entre les persones de la classe social més benestant i els que tenen estudis universitaris.