Argimon: "Les mesures són difícils, però han de servir per frenar l'escalada del virus i ens hi juguem molt"

Text: Redacció / Foto: Govern

El secretari de Salut Pública, Josep Maria Argimon, ha reconegut en roda de premsa telemàtica aquesta tarda que en els últimes dies s’ha notat un augment molt important dels casos de Covid a Catalunya, per sobre del pronosticat fa dues setmanes. Per exemple, que s’ha passat d’una mitjana d’uns 7.000 casos setmanals a uns 12.700, que el risc de rebrot ha pujat més encara o que la RT arriba ja a 1,4, quan abans, en la situació d’estabilitat tensa, no superava l’1. A nivell assistencial també s’està experimentant un augment gradual d’indicadors, com ara que, en 15 dies, s’ha passat de 140 pacients amb Covid a llits de crítics del SISCAT a uns 190.

“La corba està creixent en els darrers dies, amb més velocitat de l’esperat. Això ens ha obligat a prendre decisions per preservar el sistema sanitari i per garantir mantenir l’activitat no-Covid. La primera onada ens va obligar a alterar l’atenció a les malalties no-Covid i això no volem que torni a passar”, ha ressaltat Argimon com una de les raons principals per prendre decisions que ha qualificat de dures i dràstiques. “Si preníem mesures més suaus, corríem el risc de no frenar la corba i haver d’aplicar-ne seguidament de més contundents encara. Les mesures preses han de servir per frenar l’escalada creixent de la corba”, ha emfatitzat.

El secretari de Salut Pública ha recordat que gran part d’Europa està amb RT’s d’entre 1,3 i 1,6 i que molts països estan prenent mesures dràstiques. “A Catalunya les mesures no les hem pres sols. Les hem parlat i contrastat amb diferents tècnics i experts. També amb els sectors afectats, que entenem perfectament la seva preocupació”, ha subratllat. Argimon també ha fet una crida a la ciutadania a pensar si és necessària tanta mobilitat i interacció socials. “Reflexionem-hi pensant en tots nosaltres, en qui ha perdut la feina o en qui estarà sense uns dies -com les famílies que hi ha rere el sector de la restauració- o en els mateixos malalts no Covid”. “Sabem que tot plegat esgota, i que les mesures esgoten més encara, però la primària no ha parat i els hospitals ja veuen un increment de pacients. No podem fiar-ho tot a l’entorn assistencial: és tracta d’una pandèmia de la solidaritat i ens juguem molt”, ha emfatitzat.

Malgrat aquest esgotament, Argimon ha garantit que el sistema de salut català seguirà donant més i treballant en tots els àmbits, amb diferents estratègies per, a partir d’ara, “mirar d’anar a rebuf d’un virus que ara pren velocitat”. Per exemple, fent que els propis treballadors de residències, especialment d’entorns amb risc de rebrot elevat, es facin un frotis nasal per extreure’s la seva pròpia mostra de forma supervisada, una estratègia anomenada d’autopresa sistemàtica que alliberarà capacitat de proves PCR per a altres usos. “Això ens farà arribar a més i més gent, i la setmana vinent tindrem més capacitat per accelerar el rendiment, exponencialment, de la tècnica del pooling”, ha afegit. Aquests, però, no seran els únics instruments de detecció de la Covid-19, ja que abans que acabi la setmana es vol començar la distribució dels primers 500.000 tests ràpids d’antigen, que tenen una fiabilitat equivalent a la PCR per al diagnòstic en el cas de persones amb sospita clínica.

A banda d’aquestes accions immediates a desplegar, Argimon també ha posat en valor, amb dades, la “intensitat i la velocitat de creuer que venim agafant”: per exemple, que en la setmana del 20 al 27 de juliol es fessin gairebé 78.000 PCR quan la darrera setmana ja s’han fet més de 152.000; o, per exemple, que des de l’inici de curs ja s’hagin practicat més de 160.000 a persones del cens escolar.