Argimon afirma que el nou CAP La Seu d'Urgell respon a les necessitats d'atenció primària

Foto: Salut.

El conseller de Salut, Josep Maria Argimon, va inaugurar ahir el nou CAP La Seu d’Urgell, que va descriure com “un centre d’atenció primària amb els espais adaptats a les demandes de servei i d’atenció a la ciutadania i orientat a les noves necessitats de salut d’avui en dia”. En el transcurs de l’acte es va mostrar convençut que “això és el que es mereixen la ciutadania i els professionals i el que acaba donant, clarament, millors resultats de salut”.

Pel que fa a aquestes necessitats emergents, Argimon es va referir a aspectes com ara que la incorporació de nous perfils professionals requereix nous espais. I en el cas de la Seu d’Urgell ho ha exemplificat en la referent de benestar emocional, “que ja té un espai on instal·lar-se”. Es va referir també a l’àrea d’educació sanitària, a la sala polivalent o al fet que al CAP La Seu d’Urgell "puguin treballar colze a colze Atenció Primària i Salut Pública, que tanta feina conjunta han fet durant la pandèmia”. De la mateixa manera, va valorar positivament que Pediatria i el Centre de Salut Mental Infantil i Juvenil (CSMIJ) estiguin ara al mateix edifici.  

El titular de Salut, que va reconèixer i agrair el gran esforç dels professionals de l’atenció primària durant la pandèmia, va recordar que “la millora de l’atenció primària és una de les nostres prioritats com a Departament de Salut i com a Govern”. En aquest sentit, va instar aquests professionals a “sentir-se orgullosos de tota la feina que heu fet, la que feu, i la que us queda per fer, que és molta”. Com a exemple, va citar aspectes com que el passat mes de gener, a Catalunya, es van atendre més de 200.000 visites d’atenció primària, mentre que l'any 2019 en van ser 90.000.

La directora del servei d’atenció primària (SAP) Lleida Nord, Meritxell Feixes, va apuntar que el CAP “neix amb l’objectiu de treballar per una atenció de qualitat a les persones i amb el repte de reprendre tot allò que es va posposar a causa de la pandèmia”. En aquest sentit, va mantenir que això es podrà fer “aprofitant les noves formes d’interrelació amb la ciutadania i tornant a posar el punt de mira en la salut comunitària, l’ampliació de la cartera de serveis i la incorporació de nous rols professionals, com ara el dietista-nutricionista”.

L’acte va comptar també amb la presència de l’alcalde de La Seu d’Urgell, Francesc Viaplana; del delegat del Govern a l'Alt Pirineu i Aran, Ricard Pérez; de la directora del CatSalut, Gemma Craywinckel; del gerent de la Regió Sanitària Alt Pirineu i Aran, Felip Benavent; i del gerent territorial de l’ICS a Lleida, Alt Pirineu i Aran, Alfons Segarra, entre altres.

Un equipament sostenible i espaiós que dona servei a 14 municipis

El CAP, que va entrar en funcionament el passat 9 de març, és gestionat per l’Institut Català de la Salut (ICS) i compta amb el mateix equip de professionals que treballaven a l’edifici anterior. A banda dels serveis que s’oferien fins ara al centre, el nou edifici acollirà un dietista-nutricionista, així com l’atenció a la salut mental infantojuvenil, i els espais de salut pública, que estaven ubicats en altres edificis. Els nous espais també contemplen un circuit diferenciat per a pacients respiratoris i COVID i àrees per a educació sanitària.

El nou CAP és un edifici de nova planta de 2.123 m2, construït al llarg de la pandèmia en uns terrenys cedits per l’Ajuntament i amb un pressupost de més de 5,3 milions d’euros.

Es tracta d’un edifici respectuós amb el medi ambient que disposa d’un sistema de calefacció de caldera de biomassa que permet estalviar energia fòssil i fa que les emissions a l’atmosfera siguin de CO2 neutre. Aquest tipus de caldera consumeix fusta de proximitat de boscos gestionats, ajuda a l’equilibri territorial, crea ocupació local i redueix la dependència energètica exterior, així com les emissions de gasos d’efecte hivernacle. El CAP està preparat per a la connexió a la futura xarxa de distribució d’energia cap a l’exterior, que realitzarà pròximament el Consell Comarcal de l’Alt Urgell. Així, en un futur pròxim, l’edifici del CAP proveirà de calor per a la calefacció a diversos equipaments del municipi de La Seu d’Urgell, com ara la seu del Consell Comarcal, el Centre de Serveis Alt Urgell i el Centre de Desenvolupament Infantil i Atenció Precoç (CDIAP).

L’equipament dona servei a una població de més de 16.000 habitants de l’ABS La Seu d’Urgell, que comprèn els municipis d’Alàs i Cerc, Arsèguel, Cava, Estamariu, Josa i Tuixent, Montferrer i Castellbó, El Pont de Bar, Ribera d’Urgellet, Les Valls d’Aguilar, Les Valls de Valira, La Vansa i Fòrnols, Lles de Cerdanya, Montellà i Martinet, a banda de la capital, La Seu d’Urgell.