L'Alt Pirineu s'afegeix al projecte Àrees 5G per maximitzar la competitivitat dels seus motors d'activitat econòmica

Foto: Generalitat de Catalunya

Aquest matí s’ha presentat a Organyà una nova extensió del projecte Àrees 5G, impulsat per la Generalitat de Catalunya, a través del Departament de la Vicepresidència i de Polítiques Digitals i Territori, i emmarcat dins de l’Estratègia 5G de Catalunya.

L’Àrea 5G Alt Pirineu compta amb el suport i la col·laboració de Mobile World Capital Barcelona, la Fundació i2CAT, la Diputació de Lleida, l’IDAPA, l’Ajuntament de la Seu d’Urgell, l’Ajuntament de Tremp i la Cambra de Comerç de Lleida.

La voluntat de les Àrees 5G és potenciar l’ecosistema català de la 5G i convertir Catalunya en un pol de referència internacional al voltant d’aquesta tecnologia. Els seus objectius són millorar a tot Catalunya els serveis tecnològics ja existents, promoure l’ús comercial de la xarxa 5G i impulsar el seu desplegament, promovent casos d’ús i proves de concepte en entorns reals i fomentant una economia digital més enllà de les zones urbanes.

Per al vicepresident del Govern i conseller de Polítiques Digitals i Territori, Jordi  Puigneró, “la connectivitat és el nou dret social del segle XXI. Per consolidar aquest dret, i convertir Catalunya en una nació digital de ciutadans i ciutadanes apoderats, és imprescindible estendre la xarxa de fibra òptica de la Generalitat i la tecnologia 5G a tots els punts del país. L’arribada de l’Àrea 5G a l’Alt Pirineu ha d’esdevenir un gran pas a favor del repoblament, ja que ajudarà a arrelar persones i activitats al territori i afavorirà un desenvolupament econòmic i social més homogeni i equilibrat”.

Projecte Àrea 5G Alt Pirineu

Segons fonts del govern, l’Àrea 5G Alt Pirineu neix per "millorar tant el benestar ciutadà com la competitivitat de les empreses a les comarques de l’Alta Ribagorça, Pallars Sobirà, Pallars Jussà, Alt Urgell i Solsonès". Així ho ha expressat el president de la Cambra de Comerç de Lleida, Jaume Saltó, que ha explicat que “les empreses de Lleida necessiten la 5G com a eina de competitivitat”.

A través de la realització de sessions de disseminació, workshops i projectes pilot, es donarà  a conèixer a les empreses com la 5G pot ajudar a transformar la seva gestió i el seu model de negoci. A més, disposar d’aquesta Àrea 5G facilita que el territori pugui ser un espai de proves per a futurs projectes d’innovació. De fet, es pretén també fer monitoratge de les oportunitats de finançament competitiu relacionades amb els reptes i capacitats dels territoris i entitats de les diferents Àrees.

Pere Porta, director de l’Institut per al Desenvolupament i la Promoció de l'Alt Pirineu i Aran (IDAPA) ha recordat “la importància d’aquest projecte tecnològic d’abast territorial, que permetrà a les comarques de l’Alt Pirineu disposar d’una connectivitat de 5G com la resta de Catalunya, tot i disposar de menys de l’1% de la població". Poder cooperar i transferir coneixement en àmbits claus pel Pirineu com l’agricultura i la ramaderia, o la cultura, el turisme i l’esport, ha de permetre incidir positivament en la competitivitat de les empreses i sobretot, en la qualitat de vida de les persones”.

Segons Eduard Martín, CIO i director de Connectivitat Intel·ligent de Mobile World Capital Barcelona, “l’Àrea 5G Alt Pirineu servirà per millorar els sectors econòmics més rellevants de la zona a través de la tecnologia 5G. Les iniciatives que es promoguin gràcies a aquest projecte tindran un impacte socioeconòmic molt important per a la gent d’aquestes comarques. A més, ens permetrà identificar les aplicacions de la 5G que contribuiran a la competitivitat del teixit empresarial del territori, involucrant directament els seus agents i ajudant-los a detectar els beneficis d’aquesta tecnologia”.

Les àrees de coneixement on se centra la generació de casos d’ús de 5G estan relacionades amb els motors econòmics del territori: el sector de l’agricultura i la ramaderia, petits productors de muntanya, la cultura, el turisme, els esports en el medi natural, l’economia circular i la transició ecològica.

En la fase inicial de l’Àrea es preveu disposar d’un espai de cobertura indoor 5G NSA a la seu del CETAP (Centre Empresarial i Tecnològic de l’Alt Pirineu), al Centre Cultural de les Monges (la Seu d’Urgell).

Un projecte col·laboratiu

Aquest projecte se suma a les Àrees 5G Terres de l’Ebre, Ponent, Camp de Tarragona, Penedès, Catalunya Central i Girona, presentades en els darrers mesos, i que busquen dinamitzar i digitalitzar sectors com el rural, ramader, agroalimentari, sociosanitari, comercial, logístic, industrial, turístic o energètic, entre d’altres.

L’Àrea 5G Alt Pirineu no seria possible sense la feina en conjunt de diferents institucions i actors del territori que aporten les seves capacitats i coneixements per maximitzar l’impacte de la tecnologia 5G al territori.