Dijous, 17 Agost 2017 09:13

Tàrrega celebrarà un any més la seva tradicional festa en honor a Sant Magí. El programa d’actes, convocat per aquest dissabte 19 d’agost, s’amplia amb més novetats i propostes culturals. El marc de la festa es mantindrà com de costum al Parc de Sant Eloi, l’emblemàtic pulmó verd de la capital de l’Urgell. D’una banda, s’estrenarà la restauració de la majòlica que Tàrrega dedicà a Sant Magí l’any 1953. La peça lluirà ara, amb el seu esplendor original, dins una fornícula situada a l’atri de l’ermita del parc. El taller 4Restaura de Girona ha dut a terme la intervenció segons un encàrrec de l’Associació dels Amics de l’Arbre, entitat que té cura del Parc de Sant Eloi. Després de mesos de treballs, el públic podrà admirar a partir de dissabte al matí el resultat de la restauració.

 

Estrena de les galetes “gaiatons”

Una altra novetat serà la presentació de les noves galetes commemoratives conegudes com “gaiatons de Sant Magí". Es tracta d’una elaboració de la Pastisseria L’Antull de Tàrrega que vol convertir-se en un símbol gastronòmic de la festa. Les galetes es podran tastar i adquirir dissabte al Parc de Sant Eloi. Els seus impulsors també duran el nou producte al Santuari de Sant Magí de la Brufaganya amb l’ànim de fer-ne difusió. Durant la matinal al Parc de Sant Eloi no faltaran els actes ja coneguts de la missa i l’esmorzar popular amb els glops d’aigua, a la qual la tradició atribueix propietats miraculoses. Els assistents podran adquirir alhora els cantirets commemoratius, costum que ha arrelat amb èxit des de fa dos anys.

 

Concert de cambra al vespre

La jornada festiva incorpora enguany un colofó musical. En concret, a les 9 del vespre i a l’ermita del Parc de Sant Eloi s’oferirà un concert de música de cambra a càrrec de Cosmos Quartet. Amb entrada gratuïta, l’audició inclourà composicions de Haydn i Mendelssohn. La proposta compta amb el suport de la Regidoria de Cultura de Tàrrega. Format l’any 2014 per joves músics catalans, Cosmos Quartet és un dels grups seleccionats dins la xarxa Joventuts Musicals de Catalunya. L'advocació targarina vers Sant Magí es remunta al segle XVIII. La cita es consolidà en el calendari local des de l'any 1953, quan els “magins” targarins decidiren aplegar-se cada 19 d'agost a la plaça de Sant Magí situada al Parc de Sant Eloi. Actualment els actes són organitzats pels Amics de l’Arbre i la Parròquia de Santa Maria de l’Alba de Tàrrega.

 

Dilluns, 14 Agost 2017 19:52

La Regidoria d’Urbanisme de Tàrrega desenvolupa aquests dies les obres de renovació del col·lector d’aigües residuals situat al sector nord de la ciutat. Es tracta d’un segment de 1.200 metres de conduccions de la xarxa de sanejament que discorre als afores del nucli urbà connectant fins a l’estació depuradora. Aquest col·lector també recull les aigües residuals provinents del polígon industrial de La Canaleta, vora l’A-2. Els treballs de renovació han estat adjudicats a l’empresa Agrovial per un import de 140.303 euros + IVA. L’Agència Catalana de l’Aigua (ACA) finança íntegrament la intervenció en el marc del pla de manteniment de les infraestructures vinculades a l’estació depuradora.

La nova canalització, de polietilè, substitueix l’antiga feta de formigó i és més ampla de diàmetre, fet que permetrà augmentar la capacitat del col·lector. La materialització del projecte també resoldrà les patologies detectades a la canonada a causa del pas del temps. Les tasques que ara s’executen inclouen l’obertura de rases amb poca afectació al trànsit, ja que el traçat discorre per zones rurals o per sectors urbanitzables encara no desenvolupats. Tot i això, del 16 al 18 d’agost les obres obligaran a tallar la via rural coneguda com Camí de Balaguer a l’alçada de la Torre del Morlans, precisament per poder obrir una rasa.

Dilluns, 14 Agost 2017 12:40

L’Ajuntament de Tàrrega farà visible l’estructura d’una de les dues torres defensives que flanquejaven l’antic portal medieval del segle XIV situat a la cantonada entre el carrer Urgell i la plaça Urgell, al nucli antic. Les obres de preservació consistiran a repicar les façanes de dos immobles que en el seu moment es bastiren aprofitant la fortificació. Els treballs permetran retirar l’arrebossat actual que emmascara la torre, posant així al descobert aquest significatiu element patrimonial. Amb aquesta finalitat, el consistori ha aprovat un conveni de col·laboració amb els titulars dels dos immobles en els quals s’han localitzat les restes de la talaia, ubicats al carrer Urgell 37 i a la plaça Urgell 1. A més de la base amb carreus de pedra, es confia que la intervenció deixi a la vista fins a 6 metres d’alçada de l’antiga torre, aixecada entre els anys 1366 i 1370 com a part del Portal d’Urgell. Les obres, supervisades pel Museu Comarcal de l’Urgell, s’iniciaran a principis de la propera tardor.

 

Part de la torre sortí a la llum el passat febrer

Un tros dels baixos de la torre defensiva, juntament amb restes de la muralla medieval, ja van sortir a la llum el passat mes de febrer arran de les obres de reforma del carrer Urgell. La troballa derivà en una campanya arqueològica gràcies a la qual es completà la documentació del traçat de la fortificació. Al mateix temps es confirmà que part de l’estructura d’una de les torres del portal quedava amagada dins els dos immobles esmentats, fet que ha animat ara a posar el vestigi al descobert.

 

Serà l’única torre medieval de Tàrrega visible des del carrer

Segons el regidor de Cultura, Raül Palacios, Tàrrega posarà així en valor un significatiu element arquitectònic del seu passat. La descoberta, de la qual també es conserva una espitllera, es considera un fet excepcional ja que de l’antic traçat de la muralla medieval de Tàrrega no ha perdurat cap torre visible des del carrer. Val a dir que la capital de l’Urgell conserva part d’una altra torre a la plaça del Carme però es troba a l’interior de dos establiments i no és visible des de l’exterior. El Portal d’Urgell constituïa un dels quatre antics accessos principals a la vila medieval. En el transcurs dels darrers anys, diferents actuacions urbanístiques i excavacions arqueològiques al centre històric de Tàrrega han tret a la llum segments d’aquestes vies d’entrada així com de la muralla.

Dissabte, 12 Agost 2017 10:16

El pavelló municipal d'esports de Tàrrega acull fins demà diumenge a la tarda la cinquena edició de la Targalan, la lan party organitzada per l'Associació Agrat amb la col·laboració del consistori. El certamen, que compta amb la xifra rècord de 220 participants, té com a protagonistes els YouTubers amb la presència de David Amorín 'DamKalloh', responsable de la cadena La Taverna de Dam que té 40.000 subscriptors i vídeos que superen les 80.000 reproduccions. 

Durant 48 hores seguides, la convocatòria reuneix 220 aficionats a la informàtica i als videojocs que comparteixen en xarxa continguts i juguessin interconnectats. Dels 220 inscrits, un 60% són vells coneguts del certamen i la majoria procedeixen de diferents punts de Catalunya tot i que també n'hi ha altres del País Basc.

En els concursos es repartiran premis i regals, cedits per empreses del sector, valorats amb més de 4.000 euros. Com a novetat es disputaran competicions de Rocket League, un joc que fusiona futbol amb cotxes. Repetiran les competicions de League of Legends, Counter Strike, Hearthstone, Overwach, Street Fighter 5 i FIFA 2017.

Entre les activitats paral·leles hi haurà un concurs de Plastilina Freak, en què els participants hauran de dissenyar un personatge còmic o freaky, i una gesta de cavallers

Un altre dels atractius de la Targalan és el fet que els participants poden utilitzar les instal·lacions de la piscina municipal.

 

Dijous, 10 Agost 2017 14:51

La CUP de Tàrrega torna a sortejar les entrades pels espectacles de Fira Tàrrega que es reserven de forma gratuïta pels regidors de l'ajuntament. Des de la formació afirmen que “el sorteig anual de les entrades ha estat sempre molt positiu, tant per l’interès mostrat com per l'acte reivindicatiu i de denúncia que aquest suposa”.

Amb aquest acte, juntament amb la renúncia a les veneres de regidor, els pins i les targetes d'aparcament gratuït, els regidors de la CUP renuncien també a 24 entrades (4 entrades dobles per regidor), a triar entre tots els espectacles que ofereix Fira Tàrrega. La formació manifesta la voluntat i la necessitat d'acabar amb aquests privilegis, per eliminar les barreres i distanciaments entre representants i representats alhora que expressa el rebuig a les despeses supèrflues que tot això suposa.

Així mateix manifesten que els regidors ja gaudeixen de la possibilitat de conèixer i apropar-se al funcionament de la fira mitjançant mecanismes que la resta de ciutadans no té, com és l'assistència a la Comissió del Patronat de Fira Tàrrega o bé mitjançant les dues acreditacions per regidor que els permeten poder entrar a l'Espai La Llotja, espai reservat a programadors i altres personalitats.

Finalment, des de la formació es reafirmen amb la necessitat de reivindicar i practicar noves formes de fer política i creuen que aquests gestos són importants i imprescindibles en aquest sentit.

 

Qui vulgui entrar entrar al sorteig ha de seguir els següents passos:

1.      Entrar a la pàgina web (tarrega.cup.cat), anar al peu de pàgina i clicar el botó "Contacta". Omplir els camps corresponents al telèfon i correu electrònic, i al cos del missatge escriure el nom i cognoms i el text "Entrades Fira". Tot seguit enviar.

2.      A tots els inscrits se'ls assignarà un número.

3.      El sorteig se celebrarà de forma presencial al Casal Popular El Rostoll (plaça dels Àlbers, Tàrrega) el dia 1 de setembre a les 21 hores.

Dijous, 03 Agost 2017 08:51

La històrica reivindicació de descongestionar el trànsit pesat del centre d’Agramunt ha arribat a la seva fi. El conseller de Territori i Sostenibilitat, Josep Rull, acompanyat de l’alcalde, Bernat Solé, va inaugurar el passat divendres 28 de juliol les obres de millora del vial alternatiu al polígon industrial alhora que va descobrir el senyal que prohibeix el pas del trànsit pesat pel centre de la localitat. Rull va posar en valor la “responsabilitat, la flexibilitat i el pragmatisme” de l’Ajuntament que “ens ha donat carta lliure per poder imaginar opcions que fa una dècada serien impensables”. Per a Rull, la millora del vial del polígon d’Agramunt és un exemple que “amb pocs recursos podem aconseguir obres importants que tenen molt rendiment”.

Per la seva banda, l’alcalde va indicar que aquest projecte “posa la seguretat de les persones per sobre de tot” ja que “regulem la mobilitat per la travessia urbana amb la restricció del pas dels vehicles pesants oferint-los una via alternativa amb les condicions adequades” .

Les millores al vial del polígon industrial han costat 580.000 euros i han anat a càrrec de la Generalitat després d’arribar a un acord amb el consistori de permutar el tram de la travessia urbana per aquest tram del polígon industrial.

L’L-303, que uneix Cervera i Agramunt, travessa el nucli urbà d’est a oest i enllaça finalment amb la C-14. Aquesta travessera rep un bon nombre de vehicles que vol accedir a la C-14. Per evitar aquesta circulació de vehicles de pas per l’interior d’Agramunt, el Departament de Territori i Sostenibilitat i l’Ajuntament han acordat aquesta via alternativa.

El nou vial s’inicia a l’L-303, a la rotonda existent que dona accés al polígon situat a l’entrada de la població. Segueix per l’avinguda de la Generalitat al llarg d’uns 400 metres, fins a l’encreuament amb l’avinguda de la Ribera del Sió. En  aquest punt, s’ha construït una rotonda per a canalitzar el trànsit. El traçat continua pel carrer del Camí Vell de Tàrrega. En aquest carrer, discorre en una longitud d’uns 800 metres fins arribar a la C-14. L’actuació ha permès millorar el ferm i la senyalització així com la creació d’un carril central. També s’ha canalitzat amb illetes dos encreuaments.

 

Demanen sòl industrial

Aprofitant la visita del conseller Josep Rull a Agramunt, Solé li va fer la petició de poder dotar de més sòl industrial el polígon ja que “en tan sols un any empresaris locals han comprat tot el terreny disponible per a nous projectes que començaran a veure la llum en les pròximes setmanes”.

 

Dimecres, 02 Agost 2017 22:00

Sis persones han resultat intoxicades lleument aquest dimecres al migdia en un incendi d'habitatge a Agramunt, segons han informat els Bombers de la Generalitat.

El Sistema d'Emergències Mèdiques ha atès in situ 15 persones i 6 d'aquestes han estat traslladades a l'Hospital Arnau de Vilanova de Lleida com a mesura preventiva.

L'avís s'ha produït poc abans de les 12 del migdia. Les flames han afectat el menjador d'un immoble situat a la sisena planta d'un edifici de sis pisos situat a l'avinguda Catalunya número 14. Alguns dels veïns han pogut sortir pel seu propi compte, mentre que d'altres, sobretot els dels habitatges superiors, han quedat confinats. El foc ha quedat extingit mitja hora després.

Tot seguit, els Bombers, que han desplaçat fins a 6 dotacions fins al lloc de l'incendi, han ventilat el forat de l'escala.

Dijous, 27 Juliol 2017 12:26

L’Ajuntament d’Agramunt ja ha finalitzat la instal·lació de la senyalització vertical per tal que a partir d'aquest divendres 28 de juliol quedi prohibit el trànsit pesant per la travessera urbana, un fet que donarà resposta a una llarga reivindicació ciutadana.

La mesura arriba després que l’Ajuntament d’Agramunt i la Generalitat de Catalunya hagin arribat a l’acord de permutar aquest tram de travessera per un tram alternatiu a través del polígon industrial. Per poder adequar aquest itinerari alternatiu a través del polígon industrial, el Departament de Territori i Sostenibilitat ha dut a terme una actuació d’adequació i arranjament del ferm, amb un cost total de 580.000 euros finançats íntegrament pel govern de la Generalitat.

Està previst que aquest proper divendres 28 de juliol a les 4 de la tarda es dugui a terme la inauguració d’aquestes obres amb la presència del conseller de Territori i Sostenibilitat, Josep Rull. Durant l’acte es destaparà el senyal que prohibirà el pas de vehicles pesants pel centre de la vila.

 

Una llarga reivindicació ciutadana

La voluntat de treure el trànsit pesant del centre d’Agramunt ha estat des de fa molts anys una reivindicació dels ciutadans que viuen a la zona. En aquest sentit, l’any 2011 l’Ajuntament d’Agramunt va dur a terme una actuació important, i ja va adaptar tots els passos de vianants, sense poder-los fer elevats ja que el titular del tram, la Generalitat de Catalunya, no ho va permetre. Des de l’Ajuntament es va traslladar la problemàtica al Parlament de Catalunya i fou el grup parlamentari d’Esquerra Republicana de Catalunya qui, a través del diputat Marc Sanglas, va introduir una addenda a la llei d’acompanyament dels pressupostos perquè es pogués iniciar la permuta dels dos trams. Pocs mesos més tard, el director general de carreteres, Xavier Flores, va confirmar la possibilitat de fer efectiva la permuta. Uns anys més tard, el llavors conseller de Territori, Santi Vila, en una visita al Canal d’Urgell, es va comprometre amb l’alcalde, Bernat Solé, a dur a terme les obres d’adequació del tram pel polígon. Finalment, aquest any s’ha dut a terme l’actuació i a partir de divendres ja podrà entrar en funcionament.

 

Dilluns, 24 Juliol 2017 08:51

L'Espai Guinovart d'Agramunt compta des del passat 22 de juliol amb l'exposició Kytos de Waltraud Maczassek. L'acte inaugural va comptar amb les intervencions de l'artista; la presidenta de la Fundació, Maria Guinovart; l'alcalde d'Agramunt, Bernat Solé, i les comissaries de l’exposició, Bàrbara Bayarri i Anaïs Muñoz.

La mostra es pot visitar al Petit Espai fins al 17 de setembre. 

 

Dijous, 20 Juliol 2017 08:37

La cisterna del convent d'Agramunt ha acollit aquest dimecres el concert de clarinet del grup Check in Quartet, format per Paco Puertes, Toni Campos, Josep Soler i Mateu Ferré, tots ells professors d'escoles de música i conservatoris de la província de Lleida amb una dilatada experiència en el món musical i pedagògic.

El concert, seguit per un centenar d’espectadors, forma part del Cicle Racons, pensat per tal de posar en valor diferents indrets de la vila amb activitats diverses. En el cas d'aquest concert, s’ha dut a terme a la cisterna del convent, una construcció datada de mitjans del segle XVII i que consisteix en una cúpula d’11 metres d’alçada i 12 de diàmetre que confereix a aquest espai una acústica inigualable.

La cisterna del convent, que és l’únic testimoni que encara es conserva de l’antic convent de Sant Francesc, està soterrada, fet que ha permès la seva conversació.

 

 

 

 

 

Dilluns, 24 Juliol 2017 09:00

Bellpuig va celebrar la quarta edició de la Girigada el passat 22 de juliol amb diferents activitats entre les quals s’ha de destacar la plantada dels Estimaocells al parc del Convent, que van construir els més petits del poble en el parc de Nadal.

La Girigada va comptar també amb berenar per als infants, una gimcana, festa de l’escuma, sessió de ballaruca, concurs d’escalabirres amb dos guanyadors que van escalar fins a 28 caixes, sopar popular i música.

La Girigada pretén oferir als veïns una jornada festiva enmig de l’estiu per a totes les edats i a l’aire lliure. 

Dimarts, 20 Juny 2017 15:02

Bellpuig acollirà la 23a edició del Torneig Internacional de Futbol Base els dies 23, 24 i  25 de juny, un torneig consolidat i reconegut per la seva qualitat esportiva i per l’alta participació de clubs de futbol catalans i estrangers. 

Aquest any, el torneig aplega 38 equips de les diferents categories, de debutants fins a cadets. En total, es diputaran 77 partits de futbol amb la participació d’uns 400 nens, de 5 fins als 18 anys. Hi participaran els següents clubs i escoles de futbol: Mollerussa, Ivars d’Urgell, Orgèl·lia, Fondarella, Balaguer, Tremp, Artesa de Segre, Mercedarios i Alpicat, a més de dos clubs de futbol d’Hongria i un d’Andorra.

La presentació de la 23a edició ha tingut lloc aquest dimarts a la Diputacio de Lleida amb la participació del vicepresident tercer, Gerard Sabarich; de l’alcalde de Bellpuig, Salvador Bonjoch; del representant territorial d’Esports a Lleida, Joan Segura; del delegat de la Federació Catalana de Futbol (FCF) a Lleida, Jordi Terés, i del representant de l’escola de futbol de Bellpuig, Andreu Balaguer.

Sabarich ha assenyalat que aquest torneig de futbol internacional és el degà del futbol base a les comarques de Lleida, deixant palès  que des dels seus inicis aquest torneig ha rebut el suport de la corporació lleidatana, ja que forma en valors als nens i repercuteix molt positivament a nivell turístic i econòmic a Bellpuig i a la resta dels pobles de la comarca de l’Urgell.  

L’alcalde de Bellpuig ha reconegut la tasca educativa i de formació de valors que l’escola de Bellpuig ha desenvolupat al llarg dels anys.

Tant el representant d’Esports com el delegat de la FCF a Lleida han coincidit a felicitar els responsables de l’escola de futbol de Bellpuig i també al consistori per la seva llarga trajectòria plena d’èxits esportius i per la seva aposta  pionera en voler organitzar un torneig d’àmbit internacional a les comarques lleidatanes.

Per la seva part, el representant de l’escola de futbol de Bellpuig ha explicat que l’objectiu del torneig és compartir el món de l’esport amb altres clubs, així com promocionar l’esport base, tot gaudint d’un cap de setmana familiar i de lleure.  

 

Dijous, 15 Juny 2017 13:31

Dos veïns de Bellpuig han mort aquest dimecres a la tarda en un accident de trànsit entre un camió i dos turismes a l'A-2, a l'altura de Cornellà de Llobregat. Les víctimes són el conductor i la passatgera davantera d'un dels vehicles implicats. Es tracta de Bartomeu C. Ll., de 63 anys, i Teresa S. S., de 60 anys.

El sinistre també ha deixat un ferit menys greu que els serveis d'emergència han traslladat a l'hospital de Bellvitge. A més, el SEM ha atès dues persones més amb ferides lleus.

Els Mossos d'Esquadra han rebut l'avís a 1/4 de 7 de la tarda, a l’altura del quilòmetre 609 de l’A-2. Arran de l'accident, han activat sis patrulles. També s'han desplaçat fins al llocs dels fets tres dotacions dels Bombers i quatre ambulàncies del SEM. Protecció Civil ha activat l'alerta del pla d'emergències Transcat perquè el camió accidentat transportava matèries perilloses i ha patit una fuita.

L'accident també ha provocat retencions importants perquè ha obligat a tallar un dels dos carrils de circulació.

Dijous, 25 Maig 2017 09:42

L’Ajuntament de Bellpuig va inaugurar el passat 21 de maig les obres de millora del pavelló poliesportiu on en l’últim any s’ha invertit 550.000 euros procedents la majoria del PUOSC de la Generalitat i uns 80.000 euros de la Diputació de Lleida.

Les obres s’han centrat a millorar el pavelló poliesportiu en l’àmbit acústic i tèrmic alhora que s’ha instal·lat nous sistemes de calefacció i aire condicionat. També s’ha reformat la zona central del pavelló, adequant noves sales amb parquet i els equipaments necessaris per realitzar les activitats esportives, a més de renovar la il·luminació i part dels vestidors. Queda pendent per a l’últim trimestre d’aquest 2017 l’habilitació de les màquines per al gimnàs.

L’acte va anar a càrrec de la vicepresidenta de la Diputació de Lleida, Rosa Maria Perelló, i va coincidir amb la celebració de la Festa de les Cassoles que va reunir més de 300 comensals.

L’alcalde, Salvador Bonjoch, va explicar que amb aquestes millores i les dutes a terme a l’enllumenat públic i a altres equipaments municipals, l’Ajuntament estalviarà uns 60.000 euros anuals en la factura de la llum”.

Dilluns, 15 Maig 2017 22:15

Bellpuig ha celebrat aquest dilluns la diada de Sant Isidre amb els tradicionals Tres Tombs que han comptat amb la participació de més d'una trentena de tractors entre els quals hi havia autèntiques peces de museu com un Deutz D15 Luftgekühlt del 1959 o un Ford 4000 que tenia més de 40 anys. Molts dels agricultors han aprofitat la desfilada per beneir també la maquinària. Així s'ha pogut veure una segadora, un ensofatadora i un parell de remolcs per recollir pastura o alfals.

El rector de la parròquia de Bellpuig, mossèn Alfons Busto, ha beneït els tractors i la maquinària i l'alcalde, Salvador Bonjoch, acompanyat d'altres membres del consistori, lliurava als participants uns obsequis entre els quals hi havia la coca beneïda prèviament a missa.

De fet, la diada de Sant Isidre ha començat amb una missa a l'església de Sant Nicolau on s'han beneït 250 coques que s'han repartit entre els feligresos i els participants als Tres Tombs. 

La festa ha finalitzat amb un dinar en un restaurant de la localitat al qual han assistit 65 comensals.

Bellpuig va recuperar fa tres anys la celebració de la festa el dia 15 de maig coincidint amb Sant Isidre. Aquesta era una reivindicació dels pagesos de la localitat. 

Dijous, 10 Agost 2017 14:43

Guimerà tornarà aquest cap de setmana a l’Edat Mitjana amb la celebració de la 23a edició del Mercat Medieval, un certamen que busca donar a conèixer el patrimoni medieval d’aquesta petita localitat de la Vall del Corb, catalogada Bé Cultural d’Interès Nacional.

Dissabte i diumenge un centenar de parades de productes artesans i una vintena d’oficis antics ocuparan els carrers costeruts i estrets de Guimerà. El mercat s’amenitzarà amb cercaviles, actuacions de joglars, representacions teatrals i jocs tradicionals a càrrec de la companyia La Cremallera Teatre; dansa oriental i de doble sabre amb les ballarines Neftis-Paloma, contes i rondalles i l’espectacle El Circ dels Grillats, entre altres atractives propostes. Per la seva part, el Museu La Cort del Batlle acollirà l’exposició Marbling and Paste Art de l’artista Berta Santos Pinet.

En l’acte de presentació de la 23a edició del Mercat Medieval, que es va celebrar a la seu de l’Institut d’Estudis Ilerdencs (IEI), l’alcalde, Salvador Balcells, va assegurar que “el Mercat Medieval és l’aparador del nostre poble, és la nostra manera d’atraure el tursime”. De fet, el Mercat Medieval de Guimerà s’ha convertit en una cita obligada i cada any atrau milers de persones. Per la seua part, la directora de l’IEI, Montserrat Macià, va remarcar “la versemblança de la recreació històrica de les formes de vida i del comerç de l’època”, que va atribuir en bona manera al disseny d’origen medieval de la població.

 

Espectacle nocturn

Roger Rosich ha preparat un nou espectacle que s’oferirà la nit de dissabte i de diumenge a la llera del riu Corb. Es tracta de Les últimes foscors, un espectacle que explica les discrepàncies que van tenir els veïns de Guimerà amb el baró Pere de Castre-Pinós. L’escenificació anirà a càrrec de la companyia local Wigmar Teatre, que comptarà amb la col·laboració de nombrosos veïns. L’espectacle es podrà veure els dos dies a 2/4 d’11 de la nit. Diumenge acabarà amb castell de focs

Dilluns, 07 Agost 2017 11:54

Vilagrassa acollirà aquest dimarts a la nit la 17ª edició de la Nit de l’Acordió, una cita clàssica que s’emmarca en el cicle '75 anys, 75 mirades al territori' de l’Institut d’Estudis.

La festa se celebrarà a partir de les 10 del vespre a la plaça Major de Vilagrassa, amb entrada gratuïta, i serà presentada per Artur Blasco, músic, investigador i divulgador del folklore català.

La 17a Nit de l’Acordió comptarà amb les actuacions d’Ivan Caro (gralla) i Pilar Planavila (acordió cromàtic), de l’Alt Urgell; Anatol Eremciuc (acordió cromàtic), de Moldàvia; Erika Weigand (acordió diatònic), Josep Pepón Vilarrubla (acordió diatònic) i Ernest Pipó (guitarra), de l’Alt Urgell; Roser Gabriel (acordió cromàtic), Alba Atcher (flauta travessera) i Laia Casanelles (guitarra), del Pallars Sobirà; Liv Hallum (acordió diatònic) i Ivan Garriga (violí), de la Cerdanya, i el Grup Néixer, amb Ramon Closa (harmònica solista), Jaume March (harmònica baix) i Joan Roca (harmònica acords), de l’Anoia.

L’organització de la 17a Nit de l’Acordió va a càrrec de l’Ajuntament de Vilagrassa, l’Associació Arsèguel i Acordionistes del Pirineu i l’Associació Cultural El Portalet de Vilagrassa, amb el suport de l’IEI.

.

Divendres, 04 Agost 2017 08:52

 

Més de 600 persones van assistir als tres espectacles programats en el marc de la segona edició del cicle ‘Trencant el silenci de la Vall del Corb’, que organitzava el Consell Comarcal de l’Urgell amb la col·laboració de l’IEI i els ajuntaments de Guimerà, Nalec i Sant Martí de Riucorb, per apropar la música, el circ i el patrimoni.

L’emblemàtic espai de les restes del convent de Santa Maria de Vallsanta es va convertir el passat 29 de juliol en l’escenari de l’espectacle Acrobàcies sonoresen què l’arpista Berta Puigdemasa i Improvisto‘s Krusty Show van fer les delícies del públic, més de 200 persones, combinant la delicadesa de la arpa amb la màgia del circ.

La jornada va començar amb una visita guiada al museu de Guimerà i tot seguit els visitants van ser traslladats amb autobús fins a les restes del convent on membres de l’Associació Guimera.info van oferir una explicació històrica del patrimoni.

El president de l’ens comarcal, Salvador Bonjoch, va destacar la bona acollida del cicle que barreja música, art i cultura.

Per la seva banda, Montserrat Macià, directora de l’IEI, va posar en relleu la importància de tenir cura i donar a conèixer el patrimoni.

Els tres espectacles del cicle, que es van oferir a Sant Martí de Riucorb, Nalec i Vallsanta de Guimerà, tenien com a eix l’Any Internacional del Circ.

Divendres, 04 Agost 2017 08:51

El festival d’estiu Tastasons de Preixana va tancar el passat 29 de juliol la seva quarta edició després de rebre unes 1.300 persones. L’alcalde, Jaume Pané, es va mostrar molt satisfet amb el resultat i va valorar el fet de poder donar a conèixer diferents espais del municipi, la majoria desconeguts pels visitants

El Tastasons va acabar ahir a la nit amb un concert a càrrec del Petit de Cal Eril a la zona estepària dels secans de Preixana i Belianes, que va organitzar el consistori en col·laboració amb Espais Naturals de Ponent. Els 300 assistents van fer una ruta en què van descobrir la flora i la fauna de la zona i seguidament el cantautor Joan Pons va oferir diferents temes del seu últim disc i de la seva trajectòria. Per a Pons, l’escenari va ser molt especial ja que “es tracta d’un espai curiós i auster, una mica com la meva música”. També va destacar que el fet de no tocar gairebé mai sol ahir li va fer recordar “l’embrió” de les seves cançons. En acabar el concert va tenir lloc una degustació de formatges acompanyats de vi.

Entre el 3 de juny i ahir Preixana va oferir quatre concerts que es van completar amb maridatges gastronòmics a càrrec d’una quinzena productors de proximitat. L’alcalde va recordar que l’objectiu del consistori és “relacionar aquest cicle de concerts amb De Prop, el mercat de productes agroalimentaris de proximitat que organitzem al desembre, i alhora donar valor afegit als productors del territori que elaboren productes de gran qualitat”.

Dimecres, 02 Agost 2017 21:48

Un incendi ha cremat aquesta tarda 15 hectàrees de vegetació agrícola i forestal a Vallbona de les Monges. L'incendi ha començat a peu de carretera, al quilòmetre 9 de la LV-2335, motiu pel quals els Agents Rurals, que investiguen les causes, no descarten que hagi estat intencionat o bé una negligència.

El foc ha començat a les 13:50 hores i no s'ha donat per estabilitzat al cap d'un parell d'hores ja que el foc ha topat amb la zona cremada en els incendis que van afectar al zona l'estiu passat. Tot i això, durant la tarda hi han treballat diferents dotacions dels Bombers i està previst que aquesta nit dos dotacions remullin la zona. 

En l'incendi hi ha treballat 24 dotacions dels Bombers de la Generalitat activades (16 terrestres i 10 aèries). A més dels Bombers, també s’hi han desplaçat efectius del cos d’Agents Rurals, vehicles de les ADF (Agrupació de Defensa Forestal) i patrulles dels Mossos d’Esquadra. Nombrosos agricultors també han participat en les tasques d'extensió llaurant els perímetres de les finques per tallar el foc. 

L'alcalde de Vallbona, Ramon Bergadà, ha agraït la ràpida intervenció dels Bombers i dels Agents Rurals i ha destacat que "la majoria dels veïns han volgut col·laborar en les tasques". 

El fet que l'intensa columna de fum negre fos visible des de diferents punts de la plana de Lleida ha fet que el telèfon d'emergències rebés un total de 43 trucades de ciutadans alertant d’aquest foc.