Articles filtrats per data: Dimarts, 13 Febrer 2018

Després de l’èxit obtingut l’any passat, arriba la 2a edició d’Un Dia de Festa, on gaudir de l’experiència del cinema més enllà de la sala de la mà de la companyia de teatre Xip Xap.

Els infants i les famílies són rebuts per músics i comediants que els conviden a gaudir d’una selecció de pel·lícules presentades i acompanyades de música, màgia, titelles i jocs. 

La sala de cinema està decorada amb figures dels diferents personatges de les pel·lícules i mentre la música sona, els infants podran fer diferents activitats alhora que comenten la jugada. En acabar les projeccions, la banda de música els acomiada i els acompanya a la sortida. Activitat recomanada a partir de 3 anys.

Un Dia de Festa és una proposta sorgida de la voluntat de promoure els projectes d’oci i cultura catalana adreçada a un públic familiar així com d’oferir productes innovadors que contribueixin a la generació i cerca de nous públics.

Un Dia de Festa s’oferirà un matí de cap de setmana compresos entre el 14 de gener i el 29 d’abril a 12 sales d'11 ciutats de Catalunya. A Tàrrega, Un Dia de Festa arribarà a Cinemes Majèstic el proper diumenge 25 de febrer a les 12 del migdia. Els espectadors podran gaudir de les següents pel·lícules: ‘El diari de Florentina’, ‘L’hivern al regne d’Escampeta’, ‘La cançó del Bosc de Haquivaqui’ i ‘Tigres enfilats’.

Publicat a Tàrrega

Tàrrega obrirà el proper dilluns 19 de febrer el termini de presentació de propostes artístiques per participar a l’exposició La Gran Màquina de l’Embarrat 2018 – Festival de Creació Contemporània. El certamen, que assoleix la seva cinquena edició, se celebrarà al Museu Trepat de la capital de l’Urgell els dies 25, 26 i 27 de maig. Els autors poden presentar les seves obres fins al pròxim 18 de març. A partir d’aquesta data, el comissariat artístic de l’Embarrat 2018 seleccionarà una trentena de treballs que integraran l’exposició central del programa, anomenada La Gran Màquina V. En l’edició d’enguany el comissari convidat serà el crític d’art Frederic Montornés, compartint aquesta tasca amb Jesús Vilamajó.

 

El silenci, eix temàtic

L'Embarrat 2018 proposa com a eix temàtic central el concepte de silenci. Així, es vol donar veu a manifestacions artístiques que interpreten, es refereixen, analitzen o abracen els marges entre els quals es fa palès el silenci. Des d'aquelles que s'hi refereixen literalment apel·lant a l'absència de soroll fins a d’altres que de forma metafòrica fan una crida contra les injustícies socials que encara romanen en silenci a la societat.

 

Premi Embarrat - Institut d’Estudis Ilerdencs

Els artistes seleccionats optaran al Premi Embarrat - Institut d’Estudis Ilerdencs, mitjançant el qual es produirà una exposició de l’obra guanyadora al llarg de l’any següent. El Museu Trepat continuarà com a escenari de les activitats, establint un diàleg entre el passat industrial del territori i l'art modern. Fidel a la seva vocació avantguardista, el festival targarí anima als autors a expressar-se mitjançant diferents disciplines com el videoart, la fotografia, el disseny, l’street-art, el còmic, la música electrònica, les arts escèniques experimentals o qualsevol altre tipus de manifestació del pensament. L'Embarrat és organitzat per la Regidoria de Cultura i el Museu Trepat amb direcció de Jesús Vilamajó i Natàlia Lloreta.

Publicat a Tàrrega

La CUP de Tàrrega va presentar el dilluns 15 de gener a l'equip de govern i la resta de grups una moció per ser presentada en un proper ple perquè s'estableixi un protocol contra les agressions sexistes a les festes majors i altres esdeveniments de la ciutat.

Segons la formació, “les agressions sexistes i I’assetjament sexual en moments de festa i esbarjo s'acostumen a donar amb el vist i plau o la indiferència de bona part de la població, ja que estan naturalitzades i acceptades fins a cert grau. EI consum d’aIcohoI, I’aforament massiu d’aIguns esdeveniments, l'absència de responsabilització que els individus poden experimentar dins el grup, de cap manera poden ser elements per justificar les diferents formes de violència sexual”.

Tot i les polítiques que des de les regidories de Promoció de la Salut i Joventut i Polítiques d'Igualtas'han dut a terme per sensibilitzar sobre la violència masclista i la igualtat de gènere, així com campanyes informatives sobre violències sexuals, des de la formació creuen que “el consistori encara no ha desenvolupat a la pràctica cap protocol d'actuació per als espais públics en aquest sentit”.

La formació assegura “que hauria de formar part de la responsabilitat de l'ajuntament aconseguir la implicació de totes les persones en la realització d'una reflexió profunda sobre la violència heteropatriarcal en les festes i treballar conjuntament, amb entitats i tots els agents involucrats, l'elaboració d’un ProtocoI contra les agressions sexistes a les festes populars i altres actes”. Aquest protocol afirmen que “s'hauria de materialitzar amb Ia creació de mecanismes de prevenció i denúncia de les agressions i d’acompanyament a Ies persones agredides, evitant la impunitat de la persona agressora i assegurant la protecció de les agredides”.

Per tot això, proposen en primer lloc, fer un estudi diagnòstic perquè el protocol s'adapti a les necessitats reals del municipi i més endavant poder elaborar de forma participativa aquest protocol. També contemplen la realització de formació interna per als treballadors de l'Administració Pública i les entitats i agents implicats, així com eines de prevenció i denúncia de Ies agressions i d’acompanyament a Ies persones agredides. Finalment, proposen l'elaboració de materials i campanyes específiques de sensibilització, prevenció i denúncia i l'establiment d'un calendari de treball amb la intenció d’arribar a Ia seva aplicació durant I'any 2018.

Publicat a Tàrrega

El president de la Diputació de Lleida, Joan Reñé, ha rebut aquest dilluns al seu despatx l’alcaldessa de Tàrrega, Rosa Maria Perelló.

En el transcurs de la reunió, Reñé i Perelló han fet un repàs de les actuacions que ambdues institucions estan portant a terme a la capital de l’Urgell, com ara la millora de les carreteres del Talladell, ja finalitzada, i la segona fase de la carretera fins a Sant Martí de Maldà.

Així mateix, també han abordat qüestions relacionades amb altres equipaments, o amb l’àmbit social i cultural, com ara la celebració del centenari del naixement de l’escriptor Manuel de Pedrolo, fill de l’Aranyó.

Publicat a Tàrrega