Articles filtrats per data: Dijous, 29 Setembre 2016

El Banc d’Aliments de Tàrrega ha rebut avui la visita del president de Cruz Roja Española, Javier Senent, qui ha comprovat de primera mà com es desenvolupa aquest servei social a la capital de l’Urgell. Senent ha destacat la qualitat de la cistella bàsica que es proporciona als usuaris, la qual inclou fruita, verdura, carn, peix i llet entre altres productes. També s’ha posat en valor la tasca dels voluntaris que, sota la coordinació de tècnics municipals, gestionen i distribueixen els lots. El fons del Magatzem d’Aliments Solidaris de Tàrrega prové de donacions de la Unió Europea, Banc d’Aliments de Lleida, establiments comercials, campanyes del Gran Recapte i compra directa per part del consistori. En aquest sentit, l’alcaldessa Rosa Maria Perelló i la regidora d’Acció Social, Noèlia Soto, han detallat que l’Ajuntament de Tàrrega destina cada any 13.000 euros per a completar la cistella bàsica. Destaca l’adquisició de llet per als 170 menors d’edat que s’atenen actualment. 

Tàrrega cobreix així cada mes les necessitats alimentàries bàsiques de 80 famílies amb pocs recursos. La xifra és un 38% més baixa que la mitjana mensual de l’any 2015, quan s’atenien 130 famílies. Malgrat això, els representants de Creu Roja i l’Ajuntament de Tàrrega han manifestat avui la voluntat de continuar apostant per aquest servei mentre la crisi continuï colpejant els sectors més desfavorits de la societat. D’altra banda, Tàrrega implementarà aquesta tardor un nou sistema de distribució en què les mateixes famílies usuàries podran escollir alguns productes segons les seves necessitats reals. També han acompanyat Senent en la seva visita a Tàrrega el president de Creu Roja Urgell, Miquel Àngel Mingote, i el president de Creu Roja Catalunya, Antoni Aguilera.

 

Publicat a Tàrrega

La 22a Temporada Estable de Teatre 2016-17 de Tàrrega oferirà les entrades a 5 euros als menors de 18 euros. Segons el regidor de Cultura, Raül Palacios, “l’objectiu és promoure l’assistència de la gent jove al teatre, crear un hàbit i fidelitzar així nou públic”. Pel que fa al preu de l’abonament s’ha reduït 5 euros respecte l’any passat, costa 75 euros.

La Regidora de Cultura oferirà 8 muntatges de creació contemporània entre els mesos d’octubre i febrer. La programació abarca diferents gèneres tot i que enguany s’ha apostat per la comèdia, que segons la tècnica de Cultura, Teresa García, “és el que el públic ens demana”. 

El cicle aixecarà el teló el diumenge 16 d’octubre amb la nova versió femenina d’El florido pensil, tragicomèdia sobre l’educació en temps del franquisme. 

Un altre nom de referència serà l’actor Alberto San Juan, qui acumula una prolífica trajectòria en teatre i cinema. El membre d’Animalario portarà el 12 de novembre el seu darrer monòleg, una sàtira sobre els efectes del capitalisme a la societat. D’altra banda, un vell conegut de la temporada targarina, Lluís Soler, tornarà el 27 de gener encapçalant El bon pare, un text de David Plana sobre el xoc generacional entre pares i fills. 

Altres cites seran una reflexió en clau de memòria històrica sobre la Guerra Civil a càrrec de la companyia Noctàmbuls, procedents de les Illes Balears; un homenatge al pallasso Monti de la mà de Rhum&Cia, o la ferotge denúncia de l’actual crisi financera que planteja Lehman Trilogy, un èxit internacional del dramaturg italià Stefano Massini. Paral·lelament, des dels cercles independents arribaran la melancòlica You say tomato (Premi Serra d’Or de la crítica al millor text teatral en català) i una de les revelacions del moment, El test, amb Dolo Bertran. 

Totes les obres es complementaran amb activitats paral·leles com xerrades, classes magistrals, taules rodones o rutes. 

A les 8 obres de la programació estable, Fundació La Xarxa aportarà 7 muntatges per al públic infantil entre els quals el proper diumenge 9 d’octubre la companyia Maduixa Teatre, que va actuar a la passada edició de FiraTàrrega, oferirà DOT, una funció plena d’imaginació i fantasia que va obtenir els Premis MAX 2015. 

Per la seva part, el Grup de Teatre BAT oferirà tres muntatges a més de la revisitació biennal dels Pastorets i l’Agrat presentarà el debut del seu grup teatral el 22 d’octubre amb una adaptació en clau local de Lisístrata d’Aristòfanes. 

Els abonaments es posaran a la venda a partir del 10 d’octubre i les entrades a partir del dia 13. Enguany, a més, per primera vegada s’unifiquen els preus de platea, llotja i amfiteatre. L’horari de les representacions es manté a les 9 de la nit per facilitar que els espectadors assisteixin al teatre i surtin a sopar després. En aquest sentit, 12 restaurants de la ciutat col·laboren com a patrocinadors del cicle teatral targarí. Així, s’han editat unes 5.000 estovalles amb tota la programació.

Publicat a Tàrrega

El Museu de la Mecanització Agrària Cal Trepat de Tàrrega viurà el dissabte 8 i el diumenge 9 d’octubre, de 2/4 de 12 del migdia a 12 de la nit, dues jornades culturals i lúdiques per rememorar els orígens nord-americans de la maquinària agrícola que es produïa a l’antiga factoria targarina J. Trepat. L’esdeveniment durà per nomMcTrepat - La influència de la cultura americana a les nostres terres i inclourà una vintena de propostes per a totes les edats i de franc: conferències, exposicions de maquinària Mc Cormick i cotxes americans d’època, exhibicions de country i lindy hop, concerts de rock i soul, trobada de motos Harley Davidson, activitats infantils i gastronomia servida per food trucks. Tot plegat servirà per homenatjar la influència de la cultura industrial americana vers Cal Trepat, i per extensió al territori lleidatà. El programa d’actes s’iniciarà dissabte amb una conferència del lingüista Sebastià Serrano sobre el significat i l’aportació de la cultura americana a Catalunya. Un dels altres convidats serà el “sinyor” Postu.

Val a dir que aquesta influència procedent dels Estats Units es va iniciar quan Josep Trepat (1881-1974) va adquirir una màquina dalladora nord-americana, la McCormick fabricada a Chicago, per implantar a la factoria de Tàrrega aquella tecnologia, llavors pionera pel que fa a la mecanització del camp.

Publicat a Tàrrega

L’Ajuntament de Tàrrega lidera un projecte per accelerar el procés de transformació en regadiu de les explotacions que abasta el canal Segarra-Garrigues i promoure el creixement econòmic de la zona. El projecte, que porta per nom PECT Motors per al Segarra-Garrigues, concorrerà a les subvencions europees RIS3CAT i el programa Feder Catalunya 2014-2020 amb un pressupost de 3.004.081 en un termini de quatre anys.

Els seus objectius són incrementar un 40% el nombre d’hectàrees de regadiu respecte a les actuals, és a dir, unes 3.000 més, així com augmentar un 35% el nombre d’empreses que realitzen innovacions. També està previst potenciar els usos de l’aigua del canal en benefici del territori. Així l’alcaldessa, Rosa Maria Perelló, va posar com a exemple adequar un pàrquing de camions o instal·lar una bàscula intel·ligent al polígon de La Canaleta.

El projecte, que va ser presentat el passat 23 de setembre, se centra en la innovació aplicada als regadius i en la cooperació vertical dins el sector agroalimentari i compta amb la implicació de l’Institut de Recerca i Tecnologia Agroalimentària (IRTA), la Fundació Mas Badia i l’Associació Cooperació Rural pel Desenvolupament (ACORD) així com la participació dels consistoris d’Agramunt i Vilagrassa, els consells comarcals de l’Urgell i les Garrigues, l’entitat Globalleida i la Diputació de Lleida. Una dotzena d’empreses del sector ja han expressat el seu suport.

El director de la Fundació UdL-IRTA, Joan Girona, va explicar que s’habilitaran diferents plataformes d’experimentació. Segons Girona, el projecte se centrarà en cinc cultius amb valor afegit alt, que són els pistatxers, les oliveres, la vinya, el blat de qualitat i la poma d’altura. L’objectiu serà, segons Girona, “com aconseguir maximitzar l’eficiència en l’ús de l’aigua i com aconseguir una major qualitat dels productes”. La part experimental tindrà un pressupost de 1.284.011 euros.

 

Publicat a Tàrrega