Comarques

Comarques

L’Ajuntament de Sant Ramon ha reparat part del mur de contenció del camí de les Feixes que envolta el nucli de Gospí, que dona accés a la part alta de la població on a part d’habitatges es troba l’església i el cementiri. El camí constitueix, també, el pas obligat per accedir a varies masies.

L’obra de reparació s’executa per evitar més despreniments fortuïts de pedres del mur, fet que ha debilitat l’estructura de contenció i poder restablir, així, les condicions de seguretat exigibles en el vial.

L’actuació de reparació i consolidació s’executa des del terreny privat de sota del camí i gràcies a aquest, amb el consentiment de la propietat que han facilitat, en tot moment, la reparació.

L’obra, ja completada, ha ascendit a 7.308,36 € i ha estat viable gràcies a una aportació de 5.000 € provinent de la Diputació de Lleida. La reparació executada per l’empresa Ribalta i Fills, SA ha consistit en l’execució d’un mur de formigó, i la millora del paviment de diversos trams de carrers de Gospí.

L’Ajuntament de Tàrrega i l’Associació Agrat han acordat celebrar un únic Carnaval.  Després d’un llarg i intens debat, han decidit que el programa no s’imprimirà per evitar que pugui arribar a les cases, on pot haver-hi menors d’edat (només es podrà consultar per internet), i que el consistori retirarà el seu logotip del cartell, com ja va fer fa dos anys amb la temàtica de FiraTàrrega, que sí que s'imprimirà.

Després d’una hora i mitja de debat en la reunió oberta a la ciudadania i convocada pel consistori, l’alcaldessa, Rosa Maria Perelló, ha acceptat demanar disculpes públicament a Agrat, tal com l’entitat exigia. Perelló ha remarcat que “no tinc cap problema en demanar disculpes si algú se sent ofès, entenc que sense raó i això ho afirmo, perquè al final no podrem expressar la nostra opinió, que aquesta si que es veta, i entenen que representem també a una part de la població que no se sentirà còmoda amb el programa de Carnaval”. Perelló ha reconegut que “hem fet un pas al costat però som conscients que ho hem fet pel bé de la ciutat”.

Per la seva part, Jaume Ramon, portaveu d’Agrat,  ha valorat "molt positivament que s’hagi resolt el conflicte i que Tàrrega només tingui un Carnaval”. Tot i això, Ramon ha destacat que “relacionar l’Agrat amb banalització i crucificació de la dona, violència de gènere i masclisme són acusacions molt greus, amb les quals l’entitat no hi té res a veure, per aquest motiu volíem unes disculpes”. També ha reconegut que “hi ha un desgast molt gran de la comissió de Carnestoltes, som persones que això ho fem voluntàriament i no ens agrada trobar-nos amb aquestes situacions i discussions, se’ns ha fet unes acusacions que res tenen a veure amb l’entitat i que han estat molt doloroses per molta gent”.

 

 

L’Ajuntament de Tàrrega ha rebut la visita de 8 joves estudiants provinents de la ciutat alemanya de Wernigerode, a la regió de Saxònia-Anhalt. Es tracta d’un grup de nois i noies d’entre 18 i 25 anys amb risc d’exclusió (ni estudien ni treballen al seu país) que fan una estada de dos mesos a la capital de l’Urgell. L'Associació Alba, des del servei de projectes europeus, ja fa 7 anys que gestiona i acull anualment grups de joves alemanys que realitzen pràctiques en empreses i entitats del municipi. L'objectiu és generar oportunitats als joves per a integrar-se al mercat laboral un cop tornin al seu país i adquirir un seguit d'habilitats que els puguin ser útils en un futur. 

El grup actual desenvoluparà les practiques a l'Arxiu Comarcal de l'Urgell, l'Escola Hípica Tàrrega, la Llar d'Infants La Pau, New School, Construccions Sebastià, la botiga de roba Gassol, el Casal de Gent Gran – Casal Cívic i la mateixa Associació Alba. En el decurs de la visita a la Casa Consistorial, els joves han estat rebuts per l'alcaldessa Rosa Maria Perelló, qui els ha donat la benvinguda a la ciutat.

 

Diverses cases del Palau d’Anglesola s’han trobat aquest diumenge al matí amb un 155 pintat davant la porta. A més a més, en algunes d’elles els hi han tirat ous a la façana. Les cases que han patit aquesta bretolada tenien penjats llaços grocs o cartells de suport als presos polítics catalans.

El CDR del Palau d’Anglesola ha alertat que aquesta gamberrada agafa un caire perillós ja que sembla que "ens assenyalin com els nazis marcaven les cases dels jueus". Membres del CDR defensen que no s'ha de caure en la provocació d'aquests atacs i proposen seguir augmentant les mostres cíviques en forma de llaços grocs i cartells en defensa dels presos polítics. Després de consultar a Advocats per la Democràcia, s’ha aconsellat que els afectats ho facin públic notificant-ho a la premsa. També es plantegen denúncies als Mossos d’Esquadra, tot i que ja han avançat que el fet de no saber-ne l’autoria i que una pintada no es considera un dany portarà a arxivar-les. L'Ajuntament del Palau d'Anglesola, per la seva banda, manifesta que denunciarà les guixades a les voreres perquè són espai públic.

 

COMUNICAT DE LA COMISSIÓ DE CARNAVAL D'AGRAT

Ens agradaria que aquest comunicat no s’hagués de produir però la Comissió vol explicar en primer lloc la temàtica del Carnaval que es proposava i també la problemàtica que s’ha generat arrel d’haver-se quedat fora de l’organització del Carnaval.

Enguany havíem escollit una temàtica que proposava una nova religió més moderna, liberal i feminista sempre amb l’esperit irònic i transgressor del Carnaval. I què millor que donar vida a la figura de la Reina Carnestoltes a través d’una dona. Per això, la proposta del cartell té com a element icònic una dona fent el símbol feminista representat a través d’una monja, per vincular-ho amb el tema religiós. El cartell no persegueix cap altra intenció que mostrar una dona lliure dins el context de la paròdia que és un Carnaval, fent el símbol del triangle que és històricament reconegut com una mostra de solidaritat i orgull per la dona. El cartell va acompanyat del programa d’actes. El disseny i també el text recolzen i parodien la temàtica proposada, com és habitual des de les sis últimes edicions.

La problemàtica sorgeix en el moment que l’Agrat presenta el projecte de Carnaval d’aquest any a l’Ajuntament. El consistori demana que es reenfoqui totalment la temàtica i es canvïi el cartell, al·legant que aquest enfocament és masclista, en tant que cossifica i banalitza la figura de la dona i ataca un col.lectiu majoritari de la ciutat, que quedaria exclòs de la festa. Una lectura totalment contrària i distorsionada de la proposta que presenta l’entitat. Després de rebre aquestes acusacions es va decidir, primer de tot, demanar una visió i opinió més objectiva i externa a la nostra comissió, per part d’altres col.lectius experts en la matèria, que en cap moment van sostenir que la visió de l’Ajuntament fos la correcta ni molt menys les seves acusacions.

A la primera reunió que es va celebrar el dia 12 de gener, el missatge directe per part de l’Ajuntament va ser de no tolerar aquesta proposta sota cap concepte si no es reefoncava del tot la temàtica, el cartell i programa, amb acusacions directes de temàtica masclista, incitació a la violència de gènere i cossificació de la dona, així com incitar a la cristianofòbia.

Atenent a la seva petició, la Comissió de Carnaval va estudiar el programa a fons i es van canviar algunes expressions que es podien malinterpretar com “mugrons i ciris” i “qui no toca, no mama”, entre d’altres que es van retirar directament de programa oficial. Seguidament també és va afegir un paràgraf al final, on s’especificava que a les festes de l’Agrat no es toleraran cap tipus d’agressions masclistes o LGTBIfòbiques, remarcant el compromís de l’entitat amb l’eradicació d’aquestes. A dia d’avui, l’Ajuntament defensa que els canvis que demanaven eren de certes expressions malinterpretables i que l’Agrat va decidir “no moure ni una coma”, afirmacions que l’Agrat desmenteix i justifica amb el que s’ha explicat anteriorment.

Des de l’organizació som conscients del to exagerat i groller del text del programa, seguint però el marc i el caràcter transgressor i de paròdia que ha de tenir un Carnaval. És per això que considerem fora de lloc deixar-nos fora de l’organització, sense una reunió informativa prèvia, després de sol.licitar múltiples vegades durant molts dies la decisió presa pel consistori i no obtenir cap resposta. El divendres 19 de gener, mitja hora després que l’entitat conegués la decisió presa per l’Ajuntament, aquest va publicar el programa de Carnaval proposat per la Regidoria de Cultura, apropiant-se dels actes que proposava l’Agrat al seu programa.

En el transcurs de la setmana passada, i incidint en el fet que l’Agrat estava esperant resposta per part de l’Ajuntament, aquest va reunir-se amb entitats de la ciutat: el Fòrum Femení d’Opinió i l’Associació Dones Arrel de Tàrrega, sense convidar la Comissió de Carnaval a aquest debat. En aquesta convocatòria se’ls va llegir el programa perquè es posicionessin sobre la temàtica i el text proposat al programa d’actes. Finalment aquestes dues entitats targarines, sumades a l’Institut Català de les Dones, l’Associació La Segarrenca, i altres comissions de Carnaval de ciutats catalanes importants com Vilanova i la Geltrú o Torà, han manifestat el seu suport i han ratificat que el Carnaval d’enguany, no només no és masclista sinó que destaca i reivindica un caràcter clarament feminista, alliberador i que apodera la dona.

Tot i haver rebut aquestes mostres de suport, en la roda de premsa que ahir va oferir l’Ajuntament, continuava defensant la mateixa postura, és a dir, que el programa conté continguts masclistes i cossifica la dona. L’Ajuntament es mostra partidari d’oferir un únic Carnaval a la ciutat i al·lega que ha estès la mà a la Comissió de Carnaval de l’AGRAT, mantenint però la mateixa condició de consensuar el cartell i el programa. Fet que evidencia que no ha pres nota de les opinions públiques que s’han generat aquests dies vers el tema. És per aquest motiu que la Comissió reclama disculpes públiques pel tracte rebut i per les acusacions tant greus que encara mantenen a dia d’avui.

Així doncs, l’Associació Agrat espera que en la reunió oberta a tothom convocada aquesta nit per l’Ajuntament, el consistori rectifiqui i es pugui celebrar el Carnaval que Tàrrega reclama. 

'Biblioteques amb DO', el projecte que porta la cultura del vi a les biblioteques públiques de Catalunya, arriba aquest 2018 a la seva sisena edició amb la participació de 66 biblioteques de les quals 9 són de la demarcació de Lleida, una més que l'any passat amb la incorporació de la biblioteca Salvador Espriu de Linyola. A Lleida, 'Bibliotques amb DO' arribarà el proper mes de febrer amb un ampli programa d'activitats culturals variades i per a tots els públics: visites guiades a cellers i a vinyes, recitals de poesia, espectacles, tastos, concursos de fotografia i de receptes, hores del conte, tallers, exposicions i d'altres, sempre amb el món del vi per tema. 

El projecte 'Biblioteques amb DO' pretén subratllar l'arrelament de cada servei bibliotecari amb l'entorn al qual s'adreça i pertany. De la mateixa manera que els vins, cada biblioteca és diferent perquè el territori és divers, i els serveis bibliotecaris reflecteixen la cultura que els envolta i s'hi adapten per oferir prestacions a mida i de qualitat.

El 'Biblioteques amb DO' de les comarques de Lleida està dedicat a la DO Costers del Segre i compta amb la participació de les biblioteques Josep Lladonosa i Pujol d'Alguaire; Joan Maluquer i Viladot d'Artesa de Segre; Tirant lo Blanc de Belianes; Margarida de Montferrat de Balaguer; Josep Finestres i Monsalvo de Cervera; Joan Duch de Juneda; Salvador Espriu de Linyola; Jaume Vila de Mollerussa i Maria Barbal de Tremp. 

L’equip de govern de l’Ajuntament de Tàrrega ha ofert aquest diumenge a la tarda una roda de premsa en la que s’ha mostrat partidari de celebrar un únic Carnaval a la ciutat i ha estès la mà a la comissió de l’Associació Agrat per consensuar el cartell i el programa amb l’objectiu que “tothom pugui sentir-s’hi còmode” segons l’alcaldessa, Rosa Maria Perelló.

L’equip de govern ha convocat una reunió demà dilluns a les 9 del vespre a la sala d’actes del consistori amb entitats, entre les quals Agrat, Ampes, comerços i altres col·lectius implicats en la festa per exposar la problemàtica i trobar una solució amb l'objectiu de què la ciutat tingui un únic Carnaval inclusiu. 

L’alcaldessa, Rosa Maria Perelló, ha qualificat la polèmica originada en els darrers dies com “un joc dels disbarats” i ha remarcat que l’equip de govern no ha posat cap objecció a la temàtica i a les activitats proposades per la comissió d’Agrat per a la festa de Carnaval, només en el cartell i en algunes expressions utilitzades. Segons Perelló, “considerem que algunes expressions utilitzades en la redacció del programa crucifiquen el cos de la dona”. L’alcaldessa ha afegit que "en cap moment hem censurat res, només hem fet una petició de modificació”. També ha defensat que “hem d’aconseguir una festa participativa en la que ningú se senti ofès”. Amb tot, ha assegurat que no es posarien en el discurs del rei Carnestoltes ni en el ball de la nit “però el programa que es reparteix per les cases, on hi ha menors d’edat, ha de ser molt més curós”. 

L’Associació Agrat organitzarà un Carnaval alternatiu al del consistori. Així ho han decidit per unanimitat el centenar de socis de l’entitat en el consell extraordinari que han celebrat aquest dissabte. Aquest Carnaval alternatiu compta ja amb el suport d’entitats i comerços de la ciutat i les Ampes han explicat que es pronunciaran en els propers dies perquè han de debatre-ho amb tots els pares afectats.

Cal recordar que l’Ajuntament de Tàrrega va emetre divendres a migdia un comunicat divendres anunciat que l’ens assumiria directament la gestió de la festa del Carnestoltes 2018, renunciant així a la coorganizació de l’activitat amb l’entitat local Agrat. Segons el comunicat institucional, “la decisió s’ha pres després de la renúncia de la comissió a consensuar les expressions usades en el programa d’actes proposat, tal i com ha sol·licitat l’Ajuntament de Tàrrega. Aquesta institució no pot avalar ni destinar diners públics a la publicació d’un fulletó en què es banalitza la figura de la dona i el cos femení. El llenguatge usat en l’esmentat programa del Carnestoltes propicia el tractament del cos de les dones com a mers objectes sexuals i pot donar peu a males interpretacions sobre què és la llibertat sexual i l’apoderament femení. L’Ajuntament de Tàrrega no desaprova el fet que l’eix temàtic del Carnestoltes 2018 posi el focus en el feminisme però el text proposat per la comissió distorsiona aquest concepte”.

Per las seva part, Agrat defensa que el seu programa i cartell pretén donar protagonisme a la dona amb la creació d’una nova religió més liberal i feminista.

Des que es va fer pública la polèmica, diverses entitats de dones s’han mostrat a favor d’Agrat com és el cas del Fòrum Femení d’Opinió, Dones Arrel de Tàrrega, La Segarrenca i fins i tot l’Institut Català de les Dones. Des d’Agrat, consideren molt greus i indignats les acusacions rebudes per part de l’Ajuntament que “titlla el programa, el cartell i la temàtica del Carnestoltes de masclista i de banalitzar la figura de la dona i el cos femení”. Amb tot, Agrat reconeix que “existeix un to exagerat i groller en el programa d’actes, sempre però, emmarcat i justificat pel tarannà transgressor que caracteritza la tradició de Carnaval”. Per aquest motiu, Agrat demana a l’Ajuntament de Tàrrega que “rectifiqui i demani disculpes públicament per les acusacions tant greus que ha fet sobre l’entitat, essent aquesta la única via de tornar a restablir relacions entre la comissió de Carnestoltes i l’Ajuntament”. 

Cal destacar que l’Agrat posarà en pràctica per Carnaval el protocol en contra de les agressions masclistes i Lgtbifòbiques, en el qual fa mesos que hi treballa. Alhora l’entitat pren nota de les recomanacions de l’Institut Català de les Dones en el fet que “les imatges publicitàries també siguin apoderadores per a les dones i evitin possibles lectures d’objectualització sexual del cos femení”.

El grup municipal d’ERC-MES a l’Ajuntament de Tàrrega ha manifestat als socis de l’equip de govern del PDeCAT la seva preocupació per les discrepàncies respecte l’organització del Carnaval. Després d’haver mantingut reunions amb representants de la comissió Carnestoltes i haver escoltat el parer tècnic, ERC-MES lamenta que s'hagi arribat a un punt de trencament amb l'entitat targarina i reconeix que genera una situació de confrontació completament indesitjable i que s'hauria pogut evitar. 

Els darrers anys, el Carnaval a Tàrrega -organitzat per l’Agrat- s’ha convertit en una referència i ha destacat per la gran participació social que ha fet revifar la festa. El grup municipal d'ERC-MES creu que cal fer autocrítica des del consistori i dialogar amb l'Agrat i totes les entitats per arribar a un acord amb l'objectiu indiscutible de celebrar un únic Carnaval per les entitats. El grup municipal  d'ERC-MES també posa en valor la col·laboració amb l’Agrat per les activitats que s’han organitzat conjuntament des de la seva entrada al govern municipal i remarca que aquestes activitats no estan en entredit.

La feina i les aportacions de les entitats són un gran valor que cal mantenir per fer possible una ciutadania activa i cohesionada. En aquest context, el grup municipal vol reconèixer la tasca que de manera desinteressada suposa el treball en favor de la ciutat que fan les associacions de tot tipus. Precisament per això el grup d'ERC-MES ha traslladat a la resta de govern que cal mantenir viva la col·laboració de l'Ajuntament amb les entitats. 

 

 

 

Tàrrega es prepara per a commemorar els 40 anys del seu Carnestoltes des de la recuperació de la festa durant la transició democràtica. La capital de l’Urgell reviurà aquesta tradició del 8 a l’11 de febrer amb un extens programa d’actes on no faltarà la rua de comparses, els concursos de disfresses, els balls i els sopars típics d’aquestes dates. La commemoració de l’efemèride serà l’eix vertebrador del programa, que espera congregar una elevada participació de la ciutadania. A més, les activitats comptaran amb la col·laboració de persones que van contribuir a la recuperació i el manteniment de la festa. Reprès l’any 1978 a càrrec del col·lectiu local Pots Teatre, el Carnestoltes de Tàrrega s’ha mantingut en el calendari fins a l’actualitat aglutinant els esforços de diverses entitats amb el suport econòmic i logístic del consistori.

El programa d’actes s’obrirà el dijous 8 de febrer amb el sopar i el ball de Dijous Gras a l’Espai MerCAT. El divendres 9 prendrà el relleu el Carnestoltes Infantil amb una rua que s’iniciarà al Col·legi Sant Josep Vedruna. Després, a la plaça de les Nacions sense Estat, s’oferirà un espectacle d’animació i una xocolatada als menuts de casa. D’altra banda, el dissabte 10 es convocarà entre els establiments comercials un concurs de disfresses. L’acte central, com marca el costum, serà la rua de comparses el dissabte a la tarda pels carrers del centre, precedint el sermó, el sopar popular i el ball a l’Espai MerCAT. El colofó arribarà el diumenge 11 amb el ball de disfresses, organitzat conjuntament amb la temporada de balls de saló. En els propers dies s’informarà del programa complet d’activitats.

Pàgina 1 de 739