Comarques

Comarques

L'Ajuntament de  Torrefarrera ha presentat una campanya per fomentar el reciclatge que, sota el lema #elfuturquevolem, pretén augmentar la recollida selectiva, que actualment és del 21%, 16 punts per sota de la mitjana de Catalunya, així com evitar el malbaratament alimentari.

L’alcalde, Jordi Latorre, ha destacat que "és fonamental que siguem conscients de tot el que cal fer a la localitat per millorar en matèria de reciclatge, perquè partim d'unes dades de reciclatge molt negatives, però estic convençut que podem millorar-les entre tots" i ha afegit que "hem de prendre consciència que no reciclar té uns costos mediambientals, socials i també econòmics".

En el marc d'aquesta campanya de sensibilització, el director de l’empresa Ecostudi, Ricard Vizcarra, ha explicat que s'han programat a Torrefarrera xerrades i s'han repartit guies informatives sobre la importància de reciclar la brossa i com aquesta bona pràctica pot fer estalviar diners a les famílies i negocis locals. Des del consistori es vol incidir també en la  conscienciació dels infants de la necessitat de reciclar, per aquest motiu els alumnes de 6è de primària de l'escola La Creu han visitat recentment el Centre de Tractament de Residus del Segrià, ubicat a Montoliu de Lleida.

Per incidir en el foment de la recollida selectiva, l'Ajuntament regalarà cubells compostables a les famílies que ho sol·licitin, fins a exhaurir existències. Una altra de les accions que s'han dut a terme és la creació d'un blog i un perfil de Twitter amb informació útil per reduir els residus, reciclar aquells materials que poden tenir un nou ús, així com consells per evitar el malbaratament alimentari.

A més, una educadora ambiental realitza visites als grans productors com bars, restaurants, comerços i empreses per tal d'involucrar-los en la recollida selectiva. Tanmateix, per arribar al màxim de població, s'han habilitat punts informatius itinerants amb una educadora ambiental que es desplaça en bicicleta pels carrers de la localitat.

Abans de l'estiu de 2018 s'espera tenir implantat a la localitat el nou sistema de contenidors en illes. 

En el mateix acte, s'ha presentat l'adequació de les taxes municipals de recollida d'escombraries al cost real del servei. Latorre ha explicat que "l'Ajuntament fa sis anys que no apuja les taxes i assumeix amb fons municipals el dèficit del sistema de recollida, que ascendeix aquest 2017 a 63.971 euros". "Per l'any vinent, ens hem vist obligats a apujar la taxa municipal de recollida per apropar-la al cost real del servei, ja que el cànon de residus no reciclables que imposa l'Agència de Residus de Catalunya es triplicarà en 4 anys", ha explicat Latorre, qui ha afegit que "l'Ajuntament es compromet a abaixar la taxa tant com es pugui si la població és capaç en els pròxims anys de reciclar més i, per tant, s'envia menys matèria no reciclable a l'abocador".

Aquesta adequació de taxes aprovada pel ple municipal per al 2018 suposa un increment de 17 euros en la taxa domèstica anual (passa de 82 a 99 euros). Pel que fa als establiments d'alimentació, la taxa passa de 165 a 199 euros; els restaurants, de 258 a 311 euros; els allotjaments passen de 308 a 372 euros; els bars i cafeteries, de 215 a 260 euros; els locals comercials de 50 a 100 m2, passen de 165 a 199 euros; els locals comercials de més de 100 m2, de 215 a 260 euros; i els locals industrials passen de 246 a 297 euros. En la nova ordenança s'estableix un nou apartat per als locals comercials de menys de 50 m2 (abans inclosos en els de 50 a 100 m2) amb una taxa de 100 euros, en lloc dels 165 que pagaven fins ara.

Una quarantena de famílies de la Noguera que reben aliments han participat en un curs d'aprofitament alimentari organitzat per l'àrea de Serveis Socials del Consell Comarcal de la Noguera, a través del Pla d'Inclusió Social (PLIS) i el Projecte Àgape Aliments Solidaris de la Noguera. 

En la primera sessió, tècnics d'Àgape i del PLIS i el director de Càritas Parroquial de Balaguer van explicar en què consisteix el projecte Àgape i com funciona, i van parlar sobre els conceptes d'aprofitament i malbaratament alimentaris, i també dels supermercats i dels productes que s'hi venen. Seguidament, un nutricionista va explicar la piràmide nutricional, els hàbits d'alimentació saludable, l'emmagatzematge i conservació dels aliments i la diferència entre data de caducitat i data de consum preferent.

En la segona sessió un cuiner professional va facilitar algunes receptes bàsiques de plats amb aquells aliments que habitualment es distribueixen a Àgape i als bancs d'aliments, i totes les persones assistents van participar al taller de cuina fent torrades de Santa Teresa, arròs amb llet, empanades de tonyina, tomata i arròs, i rotlles farcits de llenties i arròs.

 

Una quarantena d’usuaris del Casal per a la Gent Gran de Mollerussa han realitzat una sortida lúdica per visitar Cardona i els seus coneguts afloraments de sal. Aquesta excursió, que forma part del programa d’activitats organitzades per aquest servei municipal, ha estat la primera d’aquesta temporada i es preveu que se’n duguin a terme altres per tal de complementar els tallers i cursos que es realitzen durant el curs.

Els participants van visitar el castell de Cardona, que actualment funciona com a parador nacional, així com també el centre històric de la ciutat i la muntanya de sal, entre altres indrets. Amb aquesta activitat el casal dóna també per iniciada la programació especial de cara a les festes de Nadal i que inclou, entre altres activitats, un bingo nadalenc (28 de novembre), un taller per fer figures d’àngel amb goma EVA (29 de novembre i 4 de desembre) i una cantada de nadales i cançons populars a càrrec del grup d’alumnes del curs de Musicoteràpia (22 de desembre).

 

La Regidoria d'Acció Social i Treball de Tàrrega iniciarà un nou programa ocupacional anomenat 30Plus per afavorir la inserció laboral de les persones desocupades d’entre 30 i 45 anys d’edat amb baix nivell formatiu. La capital de l’Urgell desenvoluparà aquesta iniciativa mitjançant el Centre de Formació La Solana, servei de titularitat municipal. Els participants rebran orientació professional, formació i competències necessàries per ocupar un lloc de treball en una empresa del territori. Aquest programa també facilitarà l'experiència professional mitjançant un contracte laboral mínim de 6 mesos. Així mateix, les empreses que contractin les persones participants rebran una subvenció econòmica del Servei d’Ocupació de Catalunya (SOC).

El regidor d’Acció Social, Joan Palou, ha manifestat que el programa dona resposta a l'interès de l'Ajuntament de Tàrrega per ajudar un col·lectiu laboral amb dificultats d’inserció al mercat de treball. També ha destacat l’avantatge que suposa per a les empreses gaudir de bonificacions en cas de contractació. Els requisits per inscriure’s a aquest programa són: estar donat d’alta al SOC; tenir entre 30 i 45 anys d’edat; i tenir baix nivell formatiu. Val a dir que l’Ajuntament de Tàrrega ja desenvolupa amb èxit altres programes de formació i inserció laboral si bé s’adrecen a nois i noies menors de 30 anys. Gràcies al nou programa 30Plus, s’eixampla ara la franja d’edat fins als 45 anys.

L'Ajuntament de Tàrrega ha posat en marxa una nova edició de la campanya 'Digues prou, no estàs sola' que enguany dedicarà esforços a lluitar contra els tics masclistes, coneguts com a 'micromasclisme', que es viuen de forma quotidiana en el si de la parella i que són conductes sovint subtils que passen gairebé desapercebudes. La campanya pretén promoure la igualtat entre dones i homes.

La tècnica de Polítiques d'Igualtat, Mireia Fontanet, ha explicat que "els micromasclismes són petites i imperceptibles maniobres, controls i abusos de poder que fan naturalment els homes de posar-se per damunt les dones i que aquestes s'empassen naturalment". 

El lema de la campanya és #SiguesSúperIgual i compta amb un grup de sis herois i heroïnes, anomenat L'EQUIP=, que promourà la igualtat en diferents sectors com el poder i la presa de decisions; el món laboral; el món de l'esport; el món educatiu i científic; els mitjans de comunicació, i les tasques de la llar i la salut. També es divulgaran 6 vídeos breus a través de les xarxes socials que alertaran sobre situacions de micromasclisme. 

A més, L'EQUIP= d'herois distribuirà pels carrers de la ciutat xapes i enganxines amb el lema de la campanya així com un fulletó informatiu. També protagonitzarà una exposició al CAP de Tàrrega a partir del 22 de novembre. 

El proper dissabte 25 de novembre, a les 12 del migdia, tindrà lloc a la plaça Major la lectura del manifest institucional del Dia Internacional per a l'Eliminació de la Violència contra les Dones.

D'altra banda, Tàrrega continuarà insistit en la prevenció de la violència de gènere a través de pedagogia entre els joves. Un centenar d'alumnes de 4t d'ESO de l'institut Alfons Costafreda i d'un grup de PFI participen en un taller de 12 sessions. 

La CUP de Tàrrega ha tret al carrer aquest mes de novembre el primer número de la revista d'informació municipal 'infoCUP Tàrrega'. Segons la formació, “la publicació no només neix amb la intenció de ser una eina de difusió de l'activitat del grup municipal a l'ajuntament, sinó que el seu objectiu és visibilitzar tota aquella activitat d'una manera crítica, combinant la divulgació d'informació amb propostes i alternatives”.

L'activitat de l'assemblea local de la CUP es pot seguir pel seu web i per les xarxes socials, tot i això, membres de la formació afirmen que “sempre hem cregut necessari treure una publicació on recapitular la nostra acció i les nostres propostes com a grup municipal, no només en format digital sinó també en format paper i a tot color. Aquest primer número és un resum de la nostra activitat durant els dos anys de legislatura”.

La revista està organitzada en diferents seccions, algunes ordenades cronològicament, com la secció 'Píndoles infoCUP' on es combinen en format breu propostes puntuals i accions obertes a la participació popular, i la secció dedicada a repassar les mocions presentades al Ple de l'Ajuntament. Un altre apartat és la secció reservada als temes en profunditat que en aquest cas es focalitza en els serveis públics externalitzats de l'aigua i la piscina coberta municipal en els quals es combina informació, opinió i propostes de manera més extensa. A totes les seccions la informació es complementa amb l'ajuda de codis QR que permeten la seva ampliació amb l'ajuda d'infografies i altres documents.

La revista també es pot trobar en format digital a la pàgina web tarrega.cup.cat i a la plataforma digital issuu.com/cuptarrega

 

Mollerussa commemorarà el Dia Internacional per a l’Eliminació de la Violència Envers les Dones el proper divendres 24 amb la instal·lació a la plaça de l’Ajuntament de l’obra d’art urbà Sabates vermelles, una iniciativa sorgida a la ciutat mexicana de Ciudad Juárez de la mà de l’artista Elina Chauvet i que s’ha anat expandint arreu com a símbol de la denúncia de la violència de gènere. La instal·lació, que es muntarà al llarg del matí i hi romandrà tot el dia, vol recollir 98 parells de sabates pintades en vermell per voluntaris de l’Associació de Dones de l’Albada i els membres de l’Espai Jove Cultural per homenatjar a les 98 dones que han mort des del 2008 i fins el passat mes d’octubre a mans de la seva parella.

La commemoració seguirà a la tarda a les 6 de la tarda al Centre Cultural amb la conferència Els grups de dones i l’apoderament, a càrrec de Mireia Fontanet, educadora social i Postgrau en Mediació Intercultural des de la perspectiva de gènere. Tot seguit, a 3/4 de 8 es farà l’encesa d’espelmes a la plaça de l’Ajuntament per il·luminar cada un dels parells de sabates exposats en el marc de la instal·lació artística per després fer la lectura del manifest a càrrec de la secretària de l’Associació Albada, Pepita Reñé, i de la presidenta de la Federació de dones del Pla d’Urgell, Montse Lorite.

 

Mollerussa tindrà una cervesa amb el seu nom La Matoll & Mollerussa. La cervesera de Belianes Matoll n’ha elaborat 1.000 litres, la meitat en ampolla i l’altra meitat en barril, per encàrrec de l’Ajuntament amb l’objectiu d’afegir un atractiu més que ajudi a promocionar la capital del Pla d’Urgell. La presentació oficial de la nova cervesa es farà aquest dissabte en el marc del primer Festival Birramoll que tindrà lloc al pavelló Pla d’Urgell des de les 6 tarda fins les 12 de la nit. Així ho han explicat al bar de L’Amistat l’alcalde, Marc Solsona, acompanyat de la regidora de Festes, Griselda Soteras; del responsable de Matoll, Jordi Segarra, i dels tècnics de la regidoria.

Pel que fa a la nova cervesa, la Matoll & Mollerussa és lleugera en boca amb una amargor seca i mig persistent que la converteixen en una cervesa de 5,5% d’alcohol “amable, fàcil i de trago llarg però amb personalitat i distinció”, segons les notes de tast fetes pel responsable de la cervesera, que ha indicat que ha estat elaborada amb aigua del Canal d’Urgell amb els tractaments químics necessaris amb l’objectiu de fer un producte identitari que s’ha  complementat amb els tocs afruitats de la terra. El disseny de l’etiqueta de l’ampolla ha anat a càrrec de l’artista local Sergi Gaya, qui ha explicat que les M de diferents colors volen representar la varietat de tipus de gent que pot consumir el producte i alhora donen al disseny “un toc fresc i diferent” ja que no és una tipografia habitual en etiquetes. L’etiqueta de la Matoll & Mollerussa anirà variant a mesura que se’n torni a fer una altra tirada, segons ha explicat Solsona, qui ha dit que es vol fer partícips del projecte als diferents artistes amb que compta la ciutat.

La Matoll & Mollerussa ja es començarà a comercialitzar a partir de demà tot i que la seva posada de llarg serà en el marc del Festival Birramoll, nascut de la col·laboració encetada l’any passat amb Birra i Mots, la proposta feta des de la Biblioteca Comarcal Jaume Vila per maridar cervesa i literatura. La idea, que va tenir molt bona acollida, ha evolucionat enguany en el festival, el qual, a banda de la cervesa, atorgarà també protagonisme a la música de cuina local de la mà dels grups Walkin Roots, Kapritxo i Sonotone. La festa també comptarà amb la participació de dues entitats de la ciutat com són l’Agrupament Escolta Cal Met, que seran els encarregats de l’elaboració i venda d’entrepans de llonganissa, i del Jovent de Mollerussa, que portaran la barra, on la cervesa estrella serà la de nova creació juntament amb totes les altres de la firma Matoll, que es podran consumir amb un vas específic dissenyat per l’ocasió. Es tracta, segons ha explicat Soteras, de la primera activitat que s’ha treballat conjuntament dins la recent creada comissió de festes.

Les Aules d'Extensió Universitària de Linyola compten enguany amb un total de 156 inscrits, el doble de fa dos anys quan van començar. Segons l’organització, això es deu al programa, el qual és molt ambiciós i els ponents són de gran prestigi. Els cursos enguany van iniciar-se el passat 4 d’octubre amb l’enòleg Tomàs Cusiné el qual va ser l’encarregat d’inaugurar el curs amb una classe sobre l’evolució de la cultura del vi.

Personalitats com l’humorista Paco Tolsa (Ermengol); el periodista esportiu Artur Peguera; Miquel Àngel Soro, cap de la unitat territorial de la policia científica de Ponent i Joan Rigol, qui va ser president del Parlament de Catalunya passaran per l'aula linyolenca aquesta temporada.

Enguany també es realitzaran dues sortides, la primera tindrà lloc el proper 29 novembre a la fàbrica de la Sant Miquel de Lleida en commemoració al seu  60è aniversari. Les classes es duen a terme en la Sala Pau Casals els dimecres a partir de 2/4 de 7 de la tarda i es prolongaran fins al 13 de juny. El preu de cada curs és de 20 euros i la seva organització ha estat possible gràcies a la col·laboració entre l’Associació de les Aules d’Extensió universitària de Linyola i l’Ajuntament del municipi i amb el suport de la Universitat de Lleida.

L’Ajuntament del Palau d’Anglesola ha aprovat la contractació de les obres corresponents als carrers Francesc Boldú, Jacint Verdaguer i  carrer Cervantes, així com la millora de la mobilitat de l’avinguda Pau Casals. Les obres consistiran en l’arranjament del paviment dels tres carrers, ja que l’actual està deteriorat a causa de l’ús i per la seva antiguitat. A l’avinguda Pau Casals es millorarà la mobilitat de la zona propera a l’escola Arnau Berenguer, per tal de reduir la velocitat dels vehicles, ja que és un punt conflictiu de pas d’alumnes.

L'alcaldessa, Montserrat Meseguer, ha explicat que l’equip de govern ja ha aprovat el plec de clàusules administratives que ha de regir la contractació de l’obra, la qual es farà pel procediment obert amb tramitació urgent. L’import total de l’obra ascendeix a 50.108 euros. “La licitació es publicarà al butlletí oficial de la província i es disposarà de 13 dies naturals des de la seva publicació per a la presentació de les ofertes. L’Ajuntament també publicarà la licitació al perfil del contractant”, ha anunciat Meseguer.

L’obra gaudirà d’una subvenció atorgada per la Diputació de Lleida amb càrrec al pressupost 2017. “Aquestes actuacions s’emmarquen dins la millora de la mobilitat i la seguretat viària, dos dels principals objectius que s'ha fixat l’equip de govern de l’Ajuntament, atès l'elevat nombre de vehicles que transiten actualment pel casc urbà”, finalitza l’alcaldessa.  

Pàgina 1 de 715